12.05.2011. / 16:44

Autor: Hina

Nerudina zaklada niječe da ga je dao likvidirati August Pinochet

"Pinochet je bio ubojica, on je dao ubiti Nerudu kako ne bi otišao iz zemlje i zato što je Neruda bio intelektualac te ga Pinochet nije želio za protivnika", ustvrdio je u intervjuima tisku bivši pjesnikov tajnik i pomoćnik Manuel Araya

Pablo Neruda (Wikipedia)Pablo Neruda (Wikipedia)Čileanski pjesnik i nobelovac Pablo Neruda ubijen je po nalogu diktatora Augusta Pinocheta (od 1973. do 1990.), ustvrdio je njegov bivši suradnik, ali takve tvrdnje odbacila je Nerudina zaklada.

Prema službenoj verziji pjesnik i diplomat umro je 23. rujna 1973., u dobi od 69 godina zbog komplikacija raka prostate. Stanje mu se dodatno pogoršalo zbog emocionalnog stresa kada je doznao za vojni državni udar kojim je svrgnut njegov prijatelj, predsjednik Salvador Allende.

"Pinochet je bio ubojica, on je dao ubiti Nerudu kako ne bi otišao iz zemlje i zato što je Neruda bio intelektualac te ga Pinochet nije želio za protivnika", ustvrdio je u intervjuima tisku bivši pjesnikov tajnik i pomoćnik Manuel Araya.

Neruda nije umro od bolesti već ga je dala ubiti diktatura kako bi spriječila da Neruda otputuje u egzil, a čekao ga je zrakoplov i propusnica, rekao je 65-godišnji Araya.

Nerudu su prebacili u bolnicu, ali ne zato što mu se stanje pogoršalo već jer je strahovao za vlastitu sigurnost i sumnjao je da ga režim želi ukloniti, rekao je Araya te ispričao kako mu je pjesnik povjerio da je usred noći došao liječnik i ubrizgao mu injekciju.

Umro je noć prije planiranog odlaska u egzil, rekao je Araya čije tvrdnje odbacuje Nerudina zaklada.

"Nikakav pokazatelj ni dokaz ne daje naslutiti da je Pablo Neruda umro od nekog drugog uzroka nego što je rak u poodmaklom stadiju od kojeg je bolovao", navodi Zaklada koja se skrbi za ostavštinu čileanskog nobelovca.

Vezane vijesti

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Čileanski Vrhovni sud osudio je dvojicu umirovljenih generala na kućni pritvor zbog ilegalne prodaje oružja Hrvatskoj prije 20 godina, čime su kršili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika