12.05.2011. / 17:08

Autor: Deutsche Welle

Isprike srbijanskih vlasti: Mladić se krije bolje od Bin Ladena

Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz i ovog puta odlazi praznih ruku iz Beograda. Izrazio je nezadovoljstvo stupnjem suradnje sa Haagom. Što je stvarni razlog zašto još nisu uhićeni Mladić i Hadžić?

Ratko MladićRatko MladićGlavni haaški tužitelj Serge Brammertz je tokom svojih proteklih posjeta Beogradu uspijevao nekako pohvaliti suradnju Srbije sa Haaškim sudom, i ocijeni je djelomično zadovoljavajućom. Međutim, sudeći po izjavama srpskih dužnosnika, ali i samog Brammertza, glavni tužitelj je ovog puta glasno izrazio svoje nezadovoljstvo stupnjem suradnje sa Haagom. Dvoje preostalih haaških optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić još nisu uhićeni i bez toga Srbija jednostavno ne može uspješno okončati suradnju sa Haagom.

Ništa bez jakog pritiska na Srbiju

Andrej Nosov, direktor Heartefact fonda, smatra da je Serge Brammertz, pod pritiskom međunarodne zajednice i Srbije, napravio pogrešnu strategiju. Ta strategija je značila odustajanje od snažnog međunarodnog pritiska na zemlje regije da isporuče preostale bjegunce. Srpske vlasti su zbog toga stalno igrale na neku kartu olakšavajućih okolnosti: jednom je to bilo uhićenje Radovana Karadžića, ili karta političke nestabilnosti, ili već nešto treće što je usporavalo taj proces, kaže Nosov: „Srbija će možda i dobiti kandidaturu za Europsku uniju bez uhićenja Ratka Mladića, ali je sigurno da će se u tom procesu već na sljedećem koraku međunarodna zajednica vraćati na taj put od koga je odustala; dakle, pritiska na Srbiju da to mora napraviti, i to je ono što je važno. Bilo koja nova vlada neće moći nastaviti dalje u procesu europskih integracija bez uhićenja Mladića i Hadžića".

U sadašnjoj situaciji, i nakon toliko godina otkako je Ratko Mladić u bjegu, postoje samo dva objašnjenja zašto on nije uhićen, ističe za Deutsche Welle Jelena Milić, direktorica Centra za euroatlantske studije: ili ga srpske vlasti i službe zaista ne mogu locirati, ili postoje interesi i strukture zbog kojih on nije uhićen, kaže Milićeva i dodaje: „Ja sam uvjerena, što vrijeme više prolazi, da je sve manja vjerojatnost da Ratko Mladić sam raspolaže svojom sudbinom. Mislim da Srbija, na ovaj ili onaj način, odlučuje o tome, i donosi odluku treba li ili ne treba isporučiti Ratka Mladića."

Za tatu Haag - za obitelj auto

Relativna novost uoči posjeta Sergea Brammertza je tvrdnja srpskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića da se pregovara sa obiteljima o predaji Mladića i Hadžića. Andrej Nosov primjećuje da je to povratak na strategiju koju je primjenio bivši premijer Vojislav Koštunica. Tada su obitelji dobijale financijsku pomoć, podršku, stanove i automobile da tata ode u Haag, podsjeća Nosov. Upozorava da je situacija sada ipak znatno drugačija „jer, kada je to radio Vojislav Koštunica, ti optuženici su uživali podršku cijele vlade. Ako se sjećate, general Lazarević je otišao u Haag kao neki najveći heroj. Nisam siguran da će Ratka Mladića moći primiti Mirko Cvetković i da ga tako pošalje u Haag, čak i da on dođe i preda se."

Kao neku vrstu olakšavajuće okolnosti, ili kao priznanje nemoći, srpski dužnosnici ističu da se Ratko Mladić krije bolje od Bin Ladena. Andrej Nosov smatra da je to zapravo priznanje da nešto nije u redu sa sigurnosnim sustavom u Srbiji. Jelena Milić tu ne vidi nikakve osnove za usporedbu, jer je Ratko Mladić bio dio jedne organizirane državne strukture, a ne dio nadnacionalne međunarodne mreže. To je površno dnevno-političko razmišljanje, ocjenjuje Milićeva, „i jednostavno ne mogu da vjerovati da je to bio nivo razgovora srpskih vlasti sa Sergeom Brammertzom".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 12.05.11. 18:03

A zasto je na fotografiji isecen Vesli Klark, to je njegova kapa sa zvezdama? Evo fotke njih dvojice sa britanskim generalom Rose-om
http://www.thiefsden.net/archives/Mladic-Clark.jpg
i
http://wesleyclark.h1.ru/mladiclark.jpg


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika