17.05.2011. / 16:05

Autor: Hina

Prodanović: Čermakova oslobađajuća presuda je pravomoćna

Presuda kojom je 15. travnja ove godine general Ivan Čermak pred Haaškim sudom oslobođen svake odgovornosti za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje postala je pravomoćna činjenicom da se haaško tužiteljstvo nije na nju žalilo, izjavio je u utorak za Hinu njegov bivši branitelj pred Haaškim sudom Čedo Prodanović.

Čedo ProdanovićČedo ProdanovićPresuda kojom je 15. travnja ove godine general Ivan Čermak pred Haaškim sudom oslobođen svake odgovornosti za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje postala je pravomoćna činjenicom da se haaško tužiteljstvo nije na nju žalilo, izjavio je u utorak za Hinu njegov bivši branitelj pred Haaškim sudom Čedo Prodanović.

"Sve je ovo bilo nepotrebno jer sve dokaze o stvarnoj ulozi generala Čermaka tužiteljstvo je imalo još 1999. godine", kazao je u telefonskom razgovoru zagrebački odvjetnik koji je Čermaka zastupao od njegovih prvih kontakata s Haaškim sudom.

Već se tada vidjelo da Čermak nema veze s operativnim zapovijedima te da nema operativnu vojsku, kao i da nema ingerencije nad policijom, podsjetio je Prodanović.

To što se tužiteljstvo odlučilo ne žaliti na presudu pokazuje da je ono sada shvatilo ono što smo mi od početka tvrdili i što je od početka bilo jasno, kazao je Prodanović podsjećajući da je Čermak svoju obranu iznio još 1999., godinu dana nakon što je istraga otvorena.

Čermak nije bio obuhvaćen optužnicom za Oluju 2001. godine, a na njega je proširena tri godine kasnije, podsjeća Prodanović na neobični tijek optužbi protiv njegova bivšeg branjenika.

Čermak se Haaškom sudu predao dobrovoljno u ožujku 2004. i na slobodu je pušten odmah po izricanju prvostupanjske presude 15. travnja ove godine. U haaškom je pritvoru proveo sedam godina.

Vezane vijesti

Međunarodni stručnjaci traže odbacivanje presude Gotovini i Markaču

Međunarodni stručnjaci traže odbacivanje presude Gotovini i Markaču

Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koja je u Hrvatskoj doživljena kao napad na cijeli tadašnji državni vrh, ali i opravdanost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika