19.05.2011. / 18:46

Autor: Hina

Obranama sedmorice nogometaša počelo suđenje za "Offside"

Obranama sedmorice nogometaša koji su priznali optužbe za namještanje utakmica i primanje mita u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje u slučaju "Offside".

Među optuženima je i Jasmin AgićMeđu optuženima je i Jasmin AgićObranama sedmorice nogometaša koji su priznali optužbe za namještanje utakmica i primanje mita u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje u slučaju "Offside".

Iako su priznali da su sudjelovali u lancu namještanja nogometnih utakmica i klađenju na dogovorene rezultate, sedmorica optuženika nisu pristali na kazne od godinu i pol dana zatvora, koliko je u nagodbi nudio USKOK. Njihovi odvjetnici ističu da nisu mogli pristati na jednake kazne na koje su se nagodila trojica organizatora namještanja utakmica.

U obranama pred sudskim vijećem Gordane Mihele Grahovac krivnju su danas ponovno priznali nogometaši sesvetske Croatije Mario Čižmek, Dario Šušak, Ivan Banović, Jasmin Agić, Saša Mus i Marko Guja te Zoran Ivančić iz Varteksa.

Istaknuvši da se kaju za svoje postupke, ispričali su i da su ih na sudjelovanje u kriminalnom lancu natjerale novčane teškoće. Mladi su igrači za igranje u namještenim utakmicama, kako se moglo čuti, dobivali od 2000 do 2500 eura, a stariji i dvostruko. Više novca dobivali su obrambeni igrači i vratari.

Lanac su organizirali Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljić koji su u nagodbi s USKOK-om pristali na godinu i pol dana zatvora, a državi su vratili i oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Šušak je kazao da je u "posao" ušao jer je od Šake posudio novac pa ga je poslije ucjenjivao i kamatario. Čižmek je ustvrdio da su utakmice namještane uz odobravanje vodstva kluba, iako je direktor sesvetske Croatije Tomislav Zubak, koji je također na optuženičkoj klupi, odbacio sve navode iz USKOK-ove optužnice.

Po riječima Varteksovca Ivančića mnogi su igrači pristali igrati u namještenim utakmicama jer nisu imali ni za kavu, a računi su im bili blokirani. Ispričao je i kako se sa Šakom dogovarao o utakmicama koje je Varteks trebao izgubiti od Hajduka i Dinama, no oba su posla propala.

Za poraz od Hajduka Šaka je nudio 40 tisuća eura, a od Dinama pet tisuća više. No Ivančić je novac vratio jer su, kad su se dogovarali o porazu od Hajduka, vidjeli da ih prate, a u slučaju utakmice s Dinamom u "igru" nisu bili uključeni mlađi igrači.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana "Offside" počela je potkraj 2009. pošto su od njemačke policije dobiveni prvi podatci o namještanju rezultata i lancu klađenja na prijeporne utakmice. U početku lipnja 2010. hrvatska policija je uhitila 22 osumnjičenika.

Optužnicom je obuhvaćeno 12 prvoligaških utakmica od kojih je osam namješteno, a u četiri slučaja sve je ostalo na pokušaju.

Suđenje se nastavlja 26. svibnja preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora okrivljenika.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika