19.05.2011. / 19:24

Autor: Hina

Kladioničarska mafija: Šapina osuđen na pet i pol godina zatvora

Glavni krivac u kladioničkom skandalu oko namještanja ishoda nogometnih utakmica Ante Šapina osuđen je u četvrtak u Bochumu na pet i pol godina zatvora, a ta kazna izrečena je i drugooptuženiku Mariju Cvrtili.

Ante ŠapinaAnte ŠapinaGlavni krivac u kladioničkom skandalu oko namještanja ishoda nogometnih utakmica Ante Šapina osuđen je u četvrtak u Bochumu na pet i pol godina zatvora, a ta kazna izrečena je i drugooptuženiku Mariju Cvrtili.

Glavni sudac pokrajinskog suda u Bochumu, koji je preuzeo slučaj zbog iskustva s gospodarskim kriminalom, Wolfgang Mittrup time nije ispunio zahtjev državnog odvjetništva koje je za Šapinu, koji je već 2005. osuđivan i kažnjen na dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog prijevara na kladionicama, tražilo sedam godina zatvora. Odvjetništvo je za Cvrtilu tražilo šest godina i devet mjeseci zatvora.

Suučesnik, slovenski državljanin Dragan M. osuđen je na godinu i pol dana zatvora uvjetno.

Šapina je tijekom procesa priznao namještanje u više od 50 nogometnih utakmica u razdoblju od 2008. do 2009. Na listi namještenih utakmica našli su se i susreti Europske lige kao i susreti kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu. Šapina je od ovih namještanja preko kladionica ostvario dobit od 2,3 milijuna eura.

Šapina je, u ovom procesu, 17 mjeseci proveo u pritvoru a posljednjih tjedana se branio sa slobode.

Ovo je druga presuda u procesu koji njemački mediji nazivaju "najvećim kladioničkim skandalom svih vremena" i u kojem se vodi istraga protiv 3000 osumnjičenika. U veljači su trojica sudionika namještanja rezultata osuđena na zatvorske kazne između tri i četiri godine.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika