21.05.2011. / 15:00

Autor: Hina

Slovenski povjesničar: Tito je odobrio poratno "čišćenje" i dobio pohvale od Staljina

Tito je 1945. godine odobrio poratne likvidacije, za što je dobio Staljinove pohvale, ali je odbio da Pula Šibenik i Boka Kotorska postanu baze pod izravnom kontrolom sovjetske mornarice, neki su od detalja iz najnovije knjige slovenskog povjesničara Jože Pirjevca o bivšem jugoslavenskom predsjedniku.

Josip Broz TitoJosip Broz TitoTito je 1945. godine odobrio poratne likvidacije, za što je dobio Staljinove pohvale, ali je odbio da Pula, Šibenik i Boka Kotorska postanu baze pod izravnom kontrolom sovjetske mornarice, neki su od detalja iz najnovije knjige slovenskog povjesničara Jože Pirjevca o bivšem jugoslavenskom predsjedniku.

Knjiga "Tito i drugovi" (Tito in tovariši) na 750 stranica teksta i fotografija donosi dosad najdetaljniji pregled Titove ratne, političke i državničke karijere, nove detalje iz privatnog života, njegov odnos sa suradnicima poput Đilasa i Kardelja, ali i niz do sada nepoznatih pojedinosti i svjedočenja, te materijale iz privatnih i državnih arhiva.

"To nije apologija niti osuda, Tita sam u knjizi želio prikazati onakvim kakav je bio, pripremao sam je 30 godina", rekao je Pirjevec u razgovoru za ljubljansko "Delo".

Iako je nesumnjivo bio "diktator", u cjelini gledano, Tito je iskazivao odlike "pragmatičnog i hrabrog" vođe, a znao se prilagoditi svakoj situaciji, no počinio je mnoge pogreške, a izravno je odgovoran za masovne likvidacije političkih protivnika i "neprijateljskih" vojski nakon završetka rata.

"Očito je da je Tito u likvidacije bio osobno upleten", ustvrdio je Pirjevec. Kao argument toj tezi iznosi svjedočenje prvog sovjetskog ambasadora u Jugoslaviji 1945. Ivana V. Sadčikova, a uz to tvrdi da je Staljin zbog "odlučnosti" u "čišćenju" zemlje od "domaćih neprijatelja" Tita pohvalio.

Tito je međutim, navodi Pirjevec detalje iz knjige, odbio Staljina kad mu je on postavio zahtjev da sovjetska mornarica dobije baze u Puli, Šibeniku i Boki Kotorskoj koje bi bile po izravnom ruskom kontrolom, o čemu postoji dokument u arhivu američke CIA-e iz 1947.

U razgovoru za "Delo" slovenski povjesničar, inače autor niza knjiga o Jugoslaviji, Rusiji, Titu i komunizmu, ustvrdio je da mu je žao što u knjigu koja je izašla ovih dana u nakladi "Cankarjeve založbe" nije uspio uvrstiti podatak do kojega je došao nedavno.

Riječ je, naime, o svjedočenju jednoga od suradnika Stane Dolanca 1980. koji je rekao da su "Dolanc i članovi jugoslavenskog predsjedništva zahtijevali od liječnika da Tita što duže drže na životu, tvrdeći da Sovjeti na bugarsko-jugoslavenskoj granici već izvode tenkovske manevre, pa je potrebno dobiti na vremenu", ustvrdio je Pirjevec za vodeći slovenski list, dodajući da je Jugoslaviju od sovjetske prijetnje navodno spasila intervencija SSSR-a u Afganistanu.

Vezane vijesti

Tisuće slavile u Kumrovcu

Tisuće slavile u Kumrovcu

Tisuće ljudi okupile su se u Kumrovcu kako bi proslavile 120. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita i Dan mladosti.Dobrodošlicu je gostima iz… Više

Komentari

registracija
25/12/09

trta333, 21.05.11. 15:27

Tito je neistražena i nerešiva zagonetka.Ovo što piše ovaj"istoričar" uklapa se u dosadašnje pisanje svih ostalih istoričara iz bivše Juge.Sve je to rekla kazala i bez valjanih potvrda.Ko je Tito,treba tražiti podatke u ruskim arhivama.Da je bio veliki i neponovljivi igrač,to je istina.Mnoge njegove savete nismo znali poslušati,a za to je bila kriva republička birokratija,koja je uveliko i za njegova života radila na razgardjivanju Juge.Što ovaj čuveni istoričar ne iznese činjenicu da je 28.novembra 1943 godine,uoči 2.zasedanja AVNOJ-a,delegacija Oslobodilne fronte tražila da se po završetku rata Sloveniji odredi samostalnost.Da nije možda ta ideja stalno vodila slovensko rukovodstvo i Kardelja,da bude najbolji Tito drug i da su Slovenci ispod žita radili na svojoj samostalnosti.Verujem da je to Titu bilo poznato i da je pored toga što je donio Jugi bespovratno neprocenjive količine novaca od nesvrstanih,ogromne napore ulagao da složi republičke birokratije u okvire neke zajedničke države.Taj napor mu je bio uzaludan,jer je samim sistemom samoupravljanja rasložio državu.A zna se čija je ideja bila samoupravljanje i ko se najviše za tu opciju zalagao,naravno najbolji Titov drug,drug Bevc.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 21.05.11. 15:32

Ma daj Boze jednog Tita da pomete ovu HDZ zlocinacku organizaciju koja uništava 17 gogina plus 4 sve sto se uništiti može. Treba bandi pustiti sva silna snimljena obećanja koja nikada nisu sproveli u djelo. Splitska riva i njeni akteri trebaju se pustati 5 sati dnevno da bi narod vidio ko nas vodi i gdje nas vodi banda banditska. Tito je mala beba za HDZ


registracija
24/11/10

aabar, 21.05.11. 15:32

Jobu vast Titi,uvatite se posla,neće vam ga Tito više dati .Dao i previše pa sad svi hoće zaraditi na njemu,postaču i sam povjesničar iu početi pisati o Titu.Za početak imam dojavu da je i hpmić bio i da je sve u bližoj okolini pojebao a naročito ove povjesničare...????!!!!!


registracija
8/7/09

bankar, 21.05.11. 16:56

e pa neka je ima pohvale i od mene


registracija
12/1/11

Patricija13, 21.05.11. 17:24

Kad diskusija krene u ovakvom tonu uvijek se pitam tko ostavi vrata ludnice ovako širom otvorena.


registracija
21/2/11

skyway, 21.05.11. 18:13

Svi toboznji povjesnicari boluju od "hebrangitisa" i valja ih pustiti da uzivaju u svojim umotvorinama i da se spoticu o cinjenice, ali budimo do kraja posteni prema samima sebi i kazimo. Tito je bio to sto je bio, ne malo i ne nesto previse...Dakle, nije bio sve, ali ono sto je ostalo, sve je nista!

@ Patricija,
Stanari, draga moja stanari zaboravise kucni red, a lijeno smo vjerovali kako i u ludnicama postoji savrseni red stvari ...Pa nam se slomilo o glavu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika