22.05.2011. / 11:38

Autor: Hina

Erupcija islandskog vulkana, zatvoren zračni prostor

Najaktivniji islandski vulkan pokrenuo se u subotu i stvorio oblak bijelog dima visok 15 kilometara

Vulkan Grimsvotn (Reuters)Vulkan Grimsvotn (Reuters)Najaktivniji islandski vulkan pokrenuo se u subotu i stvorio oblak bijelog dima visok 15 kilometara. Islandski zračni prostor privremeno je zatvoren u nedjelju ujutro zbog erupcije najaktivnijeg islandskog vulkana praćene golemim oblakom prašine, priopćila je uprava za zračni promet Isavia.

Eksplozija vulkana Grimsvotna ispod najvećeg islandskog glečera Vatnajokulla, u jugoistočnom dijelu zemlje, dogodila se tek nešto više od godinu dana nakon što je erupcija drugog islandskog vulkana stvorila veliki oblak prašine koji je izazvao kaos zračnog prometa.

"To može biti velika erupcija, ali ne kao ona vulkana Eyjafjallajokulla u prošloj godini", rekao je islandski geolog iz meteorološkog ureda Hjorleifur Sveinbjornsson agenciji Reuters. Rekao je da je oblak dima iz Grimsvotna, koji je eruptirao 2004. zadnji puta, na radarskim zaslonima izgledao 15 kilometara visok ali je dim odlazio ravno u vis.

Na slikama objavljenim na web stranicama lokalnih medija vidi se gust oblak bijelog dima oblika gljive nad okolnim planinama.

Prošle su godine vlasti zračnih kontrola zaustavile letove zbog straha da prah i pepeo iz vulkana Eyjafjallajokulla ne bi ušao u zrakoplovne motore i uzrokovao nesreće, nakon što je oblak bio otpuhan na europske koridore zračnog prometa.

"Grimsvotn je vrlo snažan vulkan tako da ga mi pozorno pratimo, iako je nekoliko posljednjih njegovih erupcija bilo potpuno bezopasno," rekao je geofizičar sa islandskog sveučilišta Pall Einarsson, te potvrdio da ne očekuju veliki oblak, prenosi islandski dnevnik Morgunbladid.

List navodi i riječi farmera s područja južno od ledenjaka koji je izjavio da pepeo već počinje padati na naselje.

Vezane vijesti

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer Geir Haarde proglašen je krivim po jednoj, a oslobođen po tri točke optužnice povezane s krahom triju banaka i posljedičnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika