22.05.2011. / 16:00

Autor: Deutsche Welle

Islanski vulkan ponovo prijeti: Grimsvotn nije kao Eyjafjallajökull

Prije više od godinu dana je erupcija vulkana Ejafjalajokul izazvala kaos u zračnom prometu. Sada ponovo jedan islandski vulkan izbacuje lavu u atmosferu. Oblak prašine bi mogao krenuti ka Skandinaviji.

Vulkan GrimsvotnVulkan GrimsvotnZračni prostor iznad Islanda zatvoren je jutros za promet zbog erupcije najaktivnijeg vulkana na tom otoku, nakon čega je izbačena ogromna količina dima, priopćilia je zajednica svih aerodroma u toj zemlji (Isavia).

Vulkan Grimsvotn na Islandu u subotu je počeo izbacivati lavu. „Iznad tog vulkana se stvorio dim koji je dostigao visinu od 11 kilometara", priopćile su meteorološke službe. „Naš glavni međunarodni aerodrom Keflavik je zatvoren. Zračni promet je obustavljen", rekao je France pressu glasnogovornik Isavije Hjordis Gudmundsotir.

On je dodao da će zračni promet iznad Islanda biti obustavljen „najmanje nekoliko sati" i da je riječ o rutinskoj mjeri. Oblak dima je dostigao visinu na kojoj lete putnički avioni i poduzete su mjere za omogućavanje letova južno od zabranjene zone.

Koliko će dramatične biti posljedice erupcije zavisi i od trajanja erupcije i visine na kojoj se nalaze oblaci prašine. Također, pravac kretanja vjetra igra odlučujuću ulogu.

Neće se ponoviti prošlogodišnji kolaps?

Stručnjaci kreću od toga da erupcija Grimsvotna neće izazvati prometni kaos kao erupcija vulkana Eyjafjallajökull u travnju 2010. godine. Paul Inarschon, geofizičar na islandskom Sveučilištu objašnjava:

„Prašina Eyjafjallajökulla je bila sitna. Prašina Grimsvotna je zrnasta i zato manje opasna, jer se mnogo brže spušta natrag na zemlju i ne ostaje toliko dugo u zraku kao što je to bilo pri erupciji Eyjafjallajökulla."

Erupcija vulkana Grimsvotn popraćena je sa nekoliko slabijih potresa. To je najaktivniji vulkan na Islandu i leži pod najvećim glečerom Europe, Vatnajokulom. Posljednja erupcija vulkana Grimsvotn dogodila se 2004. godine.

Znanstvenici su predvidjeli da će doći do erupcije koja je sada u toku, ali i procijenili da ona neće dovesti do problema vulkanske prašine sličnih prošlogodišnjim i da zračni promet neće biti poremećen.

Izbacivanje lave vulkana Eyjafjallajökull, također na Islandu, u travnju 2010. godine je prouzrokovalo blokadu zračnog prometa kada je zbog vulkanske prašine otkazano 100.000 letova, a deset milijuna putnika je bilo spriječeno da dođe na svoje odredište.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer izbjegao kaznu za kolaps 2008.

Bivši islandski premijer Geir Haarde proglašen je krivim po jednoj, a oslobođen po tri točke optužnice povezane s krahom triju banaka i posljedičnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika