06.06.2011. / 07:57

Autor: Deutsche Welle

'Kamuflirani demokrat na čelu Srbije': Neprihvatljiv predlog Tadića o podjeli Kosova

Izjava predsednika Srbije Borisa Tadića da bi podjela Kosova, te ujedinjenje Kosova i Albanije, moglo biti rješenje za konflikt, u Prištini se u potpunosti odbacuje. Tadić je kamuflirani demokrata, ocenjuju analitičari.

Srbija je navikla 'igrati' na nacionalističku kartu i to radi i dalje, a sve izjave o mogućem prekrajanju granica su namijenjene izborima u Srbiji, ocjenjuje ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi. On napominje da su takve izjave apsolutno neprihvatljive zato što vode novim konfliktima: „Nema ni odvajanja ni pripajanja, nego samo ostanka u granicama u kojima jesmo. Nikakvo pripajanje ne dolazi u obzir. To bi vodilo kreiranju novih etničkih granica i neminovno novim konfliktima. Mislim da je bilo previše konflikata na Balkanu", kaže ministar Redžepi.

Prvo suverenitet, pa ujedinjenje

Iako se opozicijski pokret „Samopredeljenje" Aljbina Kurtija kroz svoj program zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije, izjavu predsednika Tadića ne vidi kao dobronamjernu. Dževat Svečlja iz tog pokreta smatra da se radi o vršenju pritiska na dijalog koji se između Prištine i Beograda vodi u Bruxellesu, kako bi se isti završio podjelom Kosova.

„Rezultat bi bio kompromis, unutrašnja podjela Kosova, kojim bi se došlo do jednog jakog političkog entiteta Srba unutar Kosova čime bi se prisustvo Srbije na Kosovu legaliziralo i osnažilo, dok bi istovremeno kosovske institucije izašle kao pobjednik u smislu nepostizanja srpskih zahtjeva."

Svečlja kaže da će „Samoopredeljenje" upotrijebiti sva sredstva da ne dođe do podjele Kosova i da će se građani Kosova i Albanije moći izjasniti o ujedinjenju dvije države na referendumima, tek kada Kosovo postane suvereno na cijeloj svojoj teritoriji.

Tadić kamuflirani demokrat

S druge strane, politički analitičar Beljulj Bećaj kaže da je ideja o priključenju Kosova Albaniji, odnosno Republike Srpske Srbiji, anakronična ako se imaju u vidu evropske orijentacije Srbije i Kosova.

„Budući da se radi o konceptu koji se zasniva na integracijama, a ne na podjelama, koje su neminovne u ovom slučaju, doći ćemo u priliku da stvaramo etnička društva, odnosno etničke države, a to je u suprotnosti sa multietničkom i multikulturalnom koncepcijom koju ima Europska zajednica."

Za Bećaja izjava Tadića pokazuje i da se radi o kamufliranom demokratu koji nekadašnje pretenzije Slobodana Miloševića želi ostvariti na drugi način. „Odnosno, rezultate prethodnog rata na neki način da zaokruži mirnodopskom politikom", ističe analitičar Bećaj.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 06.06.11. 10:51

Ono demokrata što postoji u Srbiji,je šačica osoba koje su gotovo nevažne u svom postojanju.Toliko ih je malo a i oni su upitne kvalitete.Svaki Srbin,ili gotovo svaki,ima svoj bolesni imperijalistički ego koji želi kusurati tuđim.Tko to do sada nije razumio,a ima i takvih,taj je u povjesnoj zabludi o dobrim Srbima.Takvi ne postoje u političkom smislu.Ugostiti će te sa svim najboljim u svojoj kući ali će ti zato dušu uzeti ako mu se ukaže prilika.I ubiti će te "sa leđa"ako mu se ukaže i najmanja prilika za to.To su Srbi i Srbija."Vekovna rak rana"Balkana !


registracija
21/4/11

spBN, 06.06.11. 11:33

@fluid,
Ljubi ga majka i sunce ga fluidno ogrijalo!
A iz koje ti balkanske sretne i demokratske zemlje dolazis?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 06.06.11. 14:07

Pravi promatraci su oduvjek znali da je Tadic prikriveni nacionalista koji tezi istim ciljevima samo drugacijim metodama, zato stalno govorim da Srbiji treba politicar kalibra Josipovica, mozda bi se tada maknuli sa mjesta. Mozda.


registracija
26/1/08

Rampa, 07.06.11. 09:02

Tadić je samo svana lijepo obojeno ništa!
A iznutra kao i svaki Srbin, samo gleda kako bi se domogao teritorija susjednih država!
Ništa novog na Istoku!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika