10.06.2011. / 07:45

Autor: Hina

Libijskim pobunjenicima odobrena financijska pomoć

Libijski pobunjenici dobili su više 1,1 milijarde dolara pomoći u četvrtak na konferenciji zapadnih i arapskih sila u Abu Dabiju koja se bavila zaključenjem libijskog građanskog rata i vlasti Moamera Gadafija.

Hillary ClintonHillary ClintonLibijski pobunjenici dobili su više 1,1 milijarde dolara pomoći u četvrtak na konferenciji zapadnih i arapskih sila u Abu Dabiju koja se bavila zaključenjem libijskog građanskog rata i vlasti Moamera Gadafija.

Pomoć je obećana na sastanku takozvane kontaktne skupine za Libiju u Abu Dabiju, koja uključuje SAD, Francusku i Britaniju, te arapske saveznike Katar, Kuvajt i Jordan, i koja traži od pobunjenika da iznesu detaljan plan kako će voditi zemlju ako Gadafi odstupi ili bude svrgnut.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton pojačala je pritisak na libijskog čelnika rekavši da zna za razgovore među ljudima bliskim Gadafiju koji povećavaju "potencijal" za tranziciju vlasti. Australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd na konferenciji je rekao da bi Gadafijev kraj "mogao doći brže nego što bi mnogi u ovoj prostoriji mogli misliti".

U Ujedinjenim narodima je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) rekao da su istražitelji našli dokaze koji povezuju Gadafija s politikom silovanja protivnika. Možebitni progon za ratne zločine mogao bi biti poticaj Gadafiju da ne odustane od vlasti no senegalski predsjednik Abdoulaye Wade ponudio je pomoći u odlasku s vlasti njegovog bivšeg saveznika u Afričkoj uniji i pozvao ga da odstupi.

"U tvojem je interesu i interesu svog libijskog naroda da napustiš vlast u LIbiji i nikada ne sanjaš o povratku na vlast", rekao je Wade za posjeta libijskom gradu Bengaziju koji drže pobunjenici. "Ja bih mogao biti jedan onih koji bi ti mogao pomoći da izađeš iz političkog života a što prije odeš to bolje", rekao je.

Clinton nije željela iznijeti pojedinosti o razgovorima o Gadafijevoj budućnosti. "Bilo je mnogih i stalnih rasprava ljudi bliskih Gadafiju i mi uviđamo da te rasprave, među ostalim pitanjima, uključuju potencijal tranzicije", rekla je na konferenciji za novinare u Abu Dabiju.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika