11.06.2011. / 15:28

Autor: Deutsche Welle

Političke igre

Balkanizacija - Povlačenje novih granica na Balkanu?

Hoće li na Balkanu opet biti pomicanja granica? To se pitanje nameće nakon nedavnih izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o mogućoj podjeli Kosova.

Nove granice ili europska perspektiva?Nove granice ili europska perspektiva?"Balkanizacija" je obično pojam za raspad državnih zajednica na njihove dijelove. Nakon Drugog svjetskog rata na jugoistoku Europe stanje je izgledalo stabilno, a onda se dogodio raspad Jugoslavije i nastanak novih državnih granica. Taj proces još nije završen. Tek prije tri godine svoju je neovisnost proglasilo Kosovo, u Makedoniji još uvijek postoje separatističke težnje albanske manjine, a u Bosni i Hercegovini se uvijek iznova sadašnje administrativne granice pokušavaju shvatiti kao državne.

No, takva situacija vlada i na području bivšeg Sovjetskog saveza, pogotovo na Kavkazu, recimo u slučaju Abhazije i Južne Osetije. Protivnici neovisnog Kosova tvrde da bi priznavanje njegove samostalnosti imalo posljedice i na druge države. No, Solveig Richter iz Berlinske zaklade za znanost i politiku ne dijeli to mišljenje: "Primjerice, u razvoju događaja na jugu Kavkaza daleko veću ulogu igraju lokalni aspekti ili druga geopolitička i strateška razmišljanja, nego što je to slučaj s Kosovom." No, ona kaže da bi se to moglo promijeniti ukoliko bi došlo do podjele Kosova.

Albanija protiv podjele

Čini se da srbijanski predsjednik Boris Tadić razmišlja baš u tom pravcu. Na Kosovu živi oko 90 posto Albanaca. Najveća nacionalna manjina su Srbi, a oni uglavnom žive na sjeveru, prema granici sa Srbijom. Tadić je nedavno (3.6.) u razgovoru za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung glasno razmišljao o tome kako bi se mogao naći dogovor "u kojem bi sve strane nešto dobile" i koji bi donio "prihvatljivo rješenje, mir i stabilnost". Iz srbijanskih diplomatskih krugova se doznaje da se iza kulisa već neko vrijeme razgovara o mogućnosti podjele Kosova: sjeverni dio Srbiji, ostatak Albaniji.

No, albanski ministar vanjskih poslova Edmond Haxhinasto odlučno odbija tu ideju: "Nitko, niti jedna zemlja, niti jedna država, uključujući i novu neovisnu državu Kosovo, ne smije biti tretirana kao plijen koji se može podijeliti kako bi se udovoljilo željama, svejedno čijim. Jer, Kosovo nije teritorij. Kosovo je društvo i društva se moraju poštivati, svi njihovi građani se moraju poštivati. Jedno društvo se ne može tretirati opsesijom za teritorij. To je potpuno pogrešno, potpuno antieuropski, to nije u interesu budućnosti zemalja regije."

Umjesto podjele - europska perspektiva

No, europska politika oko tog pitanja nije jedinstvena. Od 27 članica Europske unije njih pet nije priznalo neovisnost Kosova. To ima negativne posljedice za sve, kako za EU, tako i za Srbiju i Kosovo, ali i za druge zemlje u regiji, kaže Solveig Richter i objašnjava: "To znači da ni sve članice EU-a nisu složne oko toga trebaju li državama zapadnog Balkana stvarno u skoroj budućnosti ponuditi perspektivu za članstvo."

No, upravo bi sada u obje krizne regije, kako na Kavkazu, tako i na jugoistoku Europe, bila nužna jasna i jedinstvena politika Europske unije, jer ona može pokazati put u budućnost bez ratova i etničkih sukoba, kaže Franz-Lothar Altmann iz Društva za jugoistočnu Europu iz Münchena. On zaključuje: "Ako se pogleda kako se razvijala Europska unija, kako su granice u svakodnevnom životu izgubile na značenju, onda je to perspektiva koja bi trebala dovesti do toga da se kaže: daj da vidimo kakve imamo mogućnosti ako napokon potisnemo to nesretno nacionalno razmišljanje u smjeru razumnih perspektivnih izgleda."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 11.06.11. 16:51

Kao da će netko pitati Tadića.
Srbija će morati progutati puno gorkih pilula prije ulaska u EU.
Jedna od od gorčih je upravo priznanje kosovske neovisnosti.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 11.06.11. 20:24

Srbi nema druge nego zasucite sablje i u bitku,za Veliku Srbiju.Vec 10 godina niste ratovali,a to je jako puno za Srbina.


registracija
23/8/09

xaron, 11.06.11. 21:37

...........jedinstvena politika Europske unije............
kaze Altmann.
Cak nije u pitanju pojam "jedinstvena", nego pojam
"politika EU", jer tako nesto ni ne postoji. Nitko u Aziji ili Africi nema pojma sto je to "politika EU" , niti ih takvo sta i zanima. Jedino mjesto gdje postoji pojam "politika EU" je Balkan gdje EU manipulise male drzave ponudom za ulazak u EU.
Politicka moc se gradi na vojnoj moci , koju EU ne posjeduje, a i njena ekonomska moc se osipa propadanjem perifernih clanica. Nije jasno na kojoj osnovi ti iz EU misle graditi neku svoju politicku moc ili uticaj kada nemaju oslonac ni u vojnoj ni u
ekonomskoj moci. Ovi "mislioci" iz EU (Altmann..)
samo pokazuju supljine u EU koje su na nivou supljaka nasih Kosora, Pusica....


registracija
20/8/10

McCoy, 11.06.11. 22:13

laufer, ako bude srece Srbija nece ni uci u EU a to o gutanju pilula i jos kojecega moci cemo gledati u izravnom prenosu iz Hrvatske....


registracija
7/1/11

djani, 11.06.11. 22:37

mccoy pederu


registracija
20/8/10

McCoy, 11.06.11. 22:39

djani nakazo, pustili te iz ludnice na vikend, sta li?


registracija
21/4/11

spBN, 12.06.11. 11:27

Mnogi ne shvataju da Srbija ima duplu agendu kada je rijec o prikljucenju EU.
Jedna je stvar oficijelna pro EU inicijativa a, sasvim druga da Srbima ne pada na pamet stvarna politicko-teritorijalna pripadnost toj virtuelnoj,nadnacionalnoj paradrzavi.
Po svim svojim svojstvima bivsa Jugoslavija je to vec bila- Europa u malom,zar ne?


registracija
26/1/08

Rampa, 13.06.11. 12:34

Ne brini BcCoy, iskreno se nadam da ćete imati sreće pa nećete ni ući u EU!

Želim vam svu sreću da ostanete van EU isto kao što ste i van NATO!

Vi i BiH( ali i BiH će počet pregovore kad se riješi okupacije "rs"!) ćete ostati jedine "ekonomske, političke i vojne sile" van EU, jer i Albanija i Crna Gora su službeni kandidati za pregovore sa EU, vi ni to još niste!

SpBN, to vam je jako mudra taktika, sa njom ćete sigurno zahebati vodstvo EU!!

Ali u bajkama!


registracija
20/8/10

McCoy, 13.06.11. 16:46

Rampa, vidim da su gradjani Hrvatske presretni ulaskom u NATO, gde sluze kao topovsko meso u Avganistanu radeci za daleko nizu dnevnicu nego kolege iz drugih zemalja. Ratujete negde preko pola sveta za americke i britanske interese. Ali to je valjda sudbina kolonijalizovanih zemalja....


registracija
28/7/10

jurefrancetić, 17.06.11. 20:32

Tko vad servi još što pita?Kod vas pitanje granica mogu postaviti jedino Sandžaklije i Vojvođani.


registracija
8/7/10

Maroje, 20.06.11. 10:36

Hrvati i srbi su bratski, slavenski i kršćanski narod. Moraju se združeno braniti od " blagodati zapadne demokracije" Neka nam Putin bude uzor. To je državnik br. 1. Divim mu se.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika