17.06.2011. / 14:57

Autor: Hina

Borovec uvjerava: Policija je spremna za Zagreb Pride

Policija je spremna za sutrašnju gay-povorku Zagreb Pride na kojoj se, po najavama organizatora, očekuje oko tisuću sudionika, izjavio je danas glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec upozorivši da će povorku osiguravati dosad najviše policajaca koji će svako nasilništvo prema sudionicama tretirati kao zločin iz mržnje.

Krunoslav BorovecKrunoslav BorovecPolicija je spremna za sutrašnju gay-povorku Zagreb Pride na kojoj se, po najavama organizatora, očekuje oko tisuću sudionika, izjavio je danas glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec upozorivši da će povorku osiguravati dosad najviše policajaca koji će svako nasilništvo prema sudionicama tretirati kao zločin iz mržnje.

Pripremili smo se za sutra i vjerujemo da će oni koji su eventualno planirali izazvati neki izgred, poučeni splitskim iskustvom i našim postupanjem, od toga odustati, rekao je Borovec na konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji.

Nije želio otkriti broj policajaca koji će osiguravati Zagreb Pride, no rekao je da će ih biti više nego u Splitu, gdje je skup osiguravalo gotovo 700 policajaca.

Rekao je kako zasad nema nema nikakvih naznaka o mogućem organiziranom okupljanju protivnika povorke iako su se na ulicama pojavili neki homofobni plakati i grafiti. Dodao je da se u prikupljanje podataka o eventualnom pokušaju organiziranja protuskupa uključila i Sigurnosno-obavještajna agencija.

Najavio je da će policija preventivno prije same povorke detaljno pregledati trasu kojom će se kretati te da će se svaku sumnjivu osobu provjeriti, a one kod kojih se pronađe bilo koje sredstvo koje bi moglo ugroziti sigurnost i privesti.

Osim povorke i trase kojom će se ona kretati, policija će osiguravati i okolne ulice i šire gradsko središte jer je iskustvo s dosadašnjih devet gay-povorki u Zagrebu pokazalo da su se napadi na sudionike događali nakon njihova završetka, kada su se sudionici razilazili.

Borovec je kazao da je policija intenzivno razgovara s organizatorima, ali nije potpuno zadovoljna suradnjom jer nisu uvaženi njezini prijedlozi da se trasa povorke promijeni te da se izbjegne kretanje Varšavskom ulicom, Cvjetnim trgom i Preradovićevom ulicom. Naime, u policiji smatraju da je riječ o dijelu trase koji je sa sigurnosnog aspekta nepovoljan budući da je riječ o području s mnogo kafića kojim se svakodnevno kreće velik broj građana. Kao otegotnu okolnost navode i da organizatori od gradskih vlasti nisu zatražili posebnu regulaciju prometa i zabranu drugih aktivnosti, među kojima i privremeno zatvaranje kafića na tom području u vrijeme prolaska povorke.

Borovec je izrazio nezadovoljstvo zato što organizatori svake godine kritiziraju policiju bez obzira na to kako završi Zagreb Pride. Čak i kada sve prođe u redu, bez izgreda, kritizira se da je bilo previše policije, rekao je.

Policija je sutra spremna spriječiti bilo kakvo organizirano nasilje, istaknuo je te upozorio da "uvijek postoji opasnost od iracionalnih počinitelja čije je namjere teško unaprijed predvidjeti".

Dodao je da će sutrašnju povorku snimati mnoge policijske videokamere, a na upit je li zbog sigurnosnih razloga policija proteklih godina ikad razmišljala o zabrani gay-povorke odgovorio je negativno.

Kazao je da još nije otkriven autor homofobne internetske stranice na kojoj su objavljene fotografije sudionika prijašnjih zagrebačkih gay-povorki. Policija je ocijenila kako je riječ o kaznenom djelu rasne i druge diskriminacije, a po Borovčevim riječima, i Agencija za zaštitu osobnih podataka "ustvrdila je da se radi o kršenju zakona".

Glasnogovornik policije rekao je da otkrivanje autora sporne stranice otežava činjenica da je internetski server u Francuskoj, a vlasnik domene u SAD-u.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 17.06.11. 15:52

kruno, kruno, nije policija ta koja bira trasu parade. ona samo mora osigurati javni red i mir. jer, kad bi policija birala trasu, to bi bilo na ledinama uz savu. ali takvi skupovi se održavaju u središtima gradova.


registracija
11/1/10

fluid, 17.06.11. 16:44

Borovec,ti si zaista smiješan tip.Ako ste Markov Trg štitili ,i obranili,"dobrim procjenama"i bezkompromisnim zadacima,u čemu je razlika za policiju o kojoj se rizičnoj manifestaciji radilo?Radi se o drugačijem pristupu policije istome problemu.Vaše je da procjenite zakonitost skupa,rizičnost istoga te adekvatno tome postavite dovoljan broj spremnih policajaca da očuvaju javni red i mir kao i slobodu izražavanja organizatora.Isto kako ste to uradili u zaštiti režima na Markovom Trgu.Dakle ne izmišljaj probleme oko uvjeta nego šuti i potvrdi svoju nadležnost i svoju sposobnost da budeš to što jesi.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 17.06.11. 18:06

Dok pederi prosvjeduju,pedofili mudro šute i ne bune se,jer njih nitko ne dira i ne poziva na red.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika