24.06.2011. / 08:46

Autor: Deutsche Welle

Ulazak u EU: „Hrvatski scenarij“ i za Srbiju?

Srbiji je ostalo manje od tri mjeseca da ispuni uvjete neophodne kako bi od Europske komisije dobila pozitivan izvještaj o napretku. Iz EU stižu pohvale za postignuto, ali i upozorenja o zahtjevnosti europskog puta.

Pitanje je kad će i pod kojim uvjetima Srbija dobiti datum početka pregovora s EUPitanje je kad će i pod kojim uvjetima Srbija dobiti datum početka pregovora s EUSastanak ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića sa europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom dolazi u trenutku kada Bruxelles poziva zemlje Zapadnog Balkana da pojačaju svoje napore i posvete se preostalim izazovima na putu eurointegracija u cilju dobijanja pozitivnog izvještaja o napretku.

Srbiju 12. listopada uz godišnji izvještaj o napretku u procesu eurointegracija očekuje i mišljenje Europske komisije o ispunjenosti uvjeta za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji. I dok Beograd poručuje da mu je cilj kandidatura, ali i početak pregovora o pristupanju na proljeće 2012., iz Bruxellesa kažu da je pred Srbijom još dug i težak put. Sam europski povjerenik za proširenje Štefan Füle izjavio je da je uhićenjem haaškog optuženika Ratka Mladića otklonjena velika prepreka na putu Srbije k EU.

Lista zadataka za listopad

„Ako me pitate da li je Srbija danas bliža EU nego što je bila jučer, odgovor je apsolutno da. Da li je uhićenje Ratka Maldića uklonilo preostalu listu reformi i kriterija koji se moraju ispuniti kako bi Europska komisija mogla podržati kandidaturu Srbije - nije. Ta lista je samo kraća za jednu točku", izjavio je Füle.

A na „listi" Srbije nalaze se unutrašnje reforme u području pravosuđa, izbornog sistema, borba protiv korupcije i kriminala, zakon o restituciji, ali i završetak suradnje sa Sudom u Haagu, kao i konkretni rezultati u dijalogu sa Prištinom. Neslužbeno, i Europska komisija i Europski parlament su u odnosu na neke zemlje članice Unije bliži tzv. „hrvatskom scenariju": davanju Srbiji i kandidature i datuma, moguće i uvjetovanog, za početak pregovora.

Sve pedantnija inzistiranja Bruxellesa

Šef diplomacije Srbije kaže da je svjestan da proširenje trenutno nije među prioritetima zemalja članica, da ima onih članica koje se tome oštro protive, i da je situacija daleko od idealne:

„Mislim da ćemo se u vremenu pred nama suočiti sa striktnijim pristupom, sa sve pedantnijim inzistiranjima na apsolutnoj primjeni svih standarda na putu pristupanja u EU, i to na način na koji drugi prije nas nisu morali."

Pored razgovora sa povjerenikom za proširenje, šef srpske diplomacije sastati će se u Bruxellesu i sa predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika