26.06.2011. / 11:41

Autor: Hina

U svijetu udvostručen broj dijabetičara

Prije 30 godina dijabetesom je bilo pogođeno 153 milijuna odraslih osoba, a prema podacima iz 2008. broj dijabetičara u svijetu povećao se na 347 milijuna

IlustracijaIlustracijaOd 1980. godine broj dijabetičara u svijetu se udvostručio, pa danas od te bolesti u svijetu boluje oko 350 milijuna ljudi, objavljeno je u subotu u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Prije 30 godina dijabetesom je bilo pogođeno 153 milijuna odraslih osoba, a prema podacima iz 2008. broj dijabetičara u svijetu povećao se na 347 milijuna. To su rezultati istraživanja koje su u suradnji proveli znanstvenici londonskog Kraljevskog sveučilišta i američkog Harvarda.

Dijabetes kod oboljelih, u težim slučajevima može prouzročiti razne srčane bolesti, infarkt, zajatenje bubrega, te utjecati na živčani sustav, a u iznimno teškim slučajevima može dovesti i do sljepila. Znanstvenici su ustvrdili da od posljedica dijabetesa svake godine u svijetu umre tri milijuna pacijenata.

"Naše istraživanje pokazuje da je dijabetes rasprostranjen u cijelom svijetu", rekao je znanstvenik Majid Ezzati s londonskog Kraljevskog sveučilišta, istaknuvši kako je broj oboljelih osobito porastao u pacifičkim zemljama. Primjerice, na Marshallovu otočju svaka treća žena i svaki četvrti muškarac dijabetičari su. Broj oboljelih od dijabetesa, kako tvrde znanstvenici, u nešto je manjem porastu u zemljama zapadne Europe.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika