27.06.2011. / 12:53

Autor: Hina

Kome će ga izručiti: Za Paravinju za sada nadležan sud na Sokocu

Slučaj Dragana Paravinje, osumnjičenog za nestanak maloljetne Antonije Bilić, za sada će u Bosni i Hercegovini voditi Okružni sud na Sokocu, koji je za njim i raspisao tjeralicu, a taj sud može i odlučiti hoće li mu odrediti ekstradicijski pritvor i provesti ekstradicijski postupak u slučaju da odgovarajući zahtjev ne stigne u Sud BiH, doznaje u ponedjeljak Hina iz pravosudnih izvora u Sarajevu.

Paravinja će biti prebačen u ekstradikcijski zatvor u SarajevuParavinja će biti prebačen u ekstradikcijski zatvor u SarajevuSlučaj Dragana Paravinje, osumnjičenog za nestanak maloljetne Antonije Bilić, za sada će u Bosni i Hercegovini voditi Okružni sud na Sokocu, koji je za njim i raspisao tjeralicu, a taj sud može i odlučiti hoće li mu odrediti ekstradicijski pritvor i provesti ekstradicijski postupak u slučaju da odgovarajući zahtjev ne stigne u Sud BiH, doznaje u ponedjeljak Hina iz pravosudnih izvora u Sarajevu.

Sokolački sud za Paravinjom je raspisao 2005. godine tjeralicu zbog sumnje da je pokušao počiniti kazneno djelo silovanja.

"Paravinja je sada u nadležnosti tog suda i on odlučuje o određivanju ekstradicijskog pritvora", kazala je Hini Asja Papo iz ureda za odnose s javnošću Suda Bosne i Hercegovine.

Sud BiH u cijeli bi se slučaj mogao uključiti jedino ukoliko bi stigao zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći iz druge države koja bi zatražila Paravinjino izručenje.

"Takav zahtjev do Suda BiH za sada nije stigao", kazala je Papo. Ako takav zahtjev ne stigne u Sud BiH ekstradicijski će postupak provesti Osnovni sud u Sokocu.

Prema zakonima BiH konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa BiH.

Inače, Paravinja je prebačen u pratnji pravosudnih policajaca Republike Srpske u Istočno Sarajevo, gdje će biti pritvoren u zatvoru "Kula", potvrdila je glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja.

Vezane vijesti

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

SAD izručile BiH osumnjičenog za genocid u Srebrenici

Američke vlasti u četvrtak su izručile Bosni i Hercegovini Dejana Radojkovića, ratnog pripadnika policije bosanskih Srba kojega se sumnjiči da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika