30.06.2011. / 16:11

Autor: Nacional.hr

ITI 2011: Sedam smrtnih grijeha pri rudarenju podataka i kako ih izbjeći

Međunarodna znanstvena konferencija koju organizira Srce tradicionalno okuplja znanstvenike i stručnjake iz različitih područja informatike i računarstva

Richard D. De VeauxRichard D. De VeauxSvečanom dodjelom nagrada za najbolji studentski rad „ITI Young Scholar Best Paper Award" završila je 33. međunarodna konferencija „Information Technology Interfaces ITI 2011" koja se i ove godine održavala u Cavtatu u hotelu „Croatia".

Nagradu za najbolji studentski rad dobio je Christoph Trattner, Knowledge Management Institute and Institute for Information Systems and Computer Media, Graz University of Technology Graz, Austrija, za rad pod nazivom "Improving the Navigability of Tagging Systems with Hierarchically Constructed Resource Lists: A Comparative Study".

Četvrtak, četvrti i posljednjeg dan konferencije započeo je Biometrijskom školom, koja se po šesnaesti put održava u sklopu konferencije ITI u suradnji s Hrvatskim biometrijskim društvom. Vrlo posjećenu Biometrijsku školu vodila je Linda J. Young, profesorica statistike na Institutu za hranu i agrikulturne znanosti te voditeljica statističkih konzultacija pri Floridskom sveučilištu, SAD. Tema ovogodišnje škole bila je analiza prostornih zdravstveno-statističkih podataka.

Posebno predavanje pod nazivom „Folded Interaction Systems and Their Application to the Survivability Analysis of Unbounded Systems", održao je Michael Shiffers s Ludwig-Maximilians-Universität iz Münchena, Njemačka.

Zadnji radni dan konferencije bio je rezerviran i za rad sekcija „Human Computer Interaction" i „Networking, Grids, Middleware and Distribuited Platforms".

Temeljni cilj ITI konferencije od njenih početaka 1974. godine je okupiti široki spektar sudionika iz znanstvenih, visokoobrazovnih i državnih institucija, industrije i poslovnih krugova kako bi razmjenjivali informacije i znanja. ITI konferencija je oduvijek okupljala znanstvenike koji dijele zajednički interes za informatičke tehnologije.

Konferencija se održavala se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za sadržaj i strukturu konferencije odgovoran je međunarodni programski odbor sastavljen od istaknutih znanstvenika i stručnjaka u području ICT iz 15 zemalja. Ove godine Programskim odborom predsjedala je dr. sc. Vesna Lužar - Stiffler iz Srca.

"Međunarodna znanstvena konferencija koju organizira Srce tradicionalno okuplja znanstvenike i stručnjake iz različitih područja informatike i računarstva. Potpuna specijalizacija u svakodnevnom radu danas je neminovna, a okupljanja koja potiču interdisciplinarnu razmjenu znanja i mogućnost uvida u 'susjedna' područja pridonose kvaliteti znanstvenih istraživanja i širini pogleda u trenucima donošenja strateških odluka", naglasio je dr.sc. Zoran Bekić, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije i ravnatelj Srca.

Ovogodišnja 33. međunarodna konferencija ITI 2011 okupila je više od 150 sudionika iz cijeloga svijeta koji su u četiri dana vrlo živo i zainteresirano raspravljali, iznosili svoja gledišta i nove činjenice i ugodno se družili.

U četiri radna dana konferencije održano je pet pozvanih predavanja, koje su održali Richard D. De Veaux, profesor statistike u Znanstvenom centru Bronfman pri fakultetu „Williams College", Massachusetts, SAD; Linda J. Young, profesorica statistike na Institutu za hranu i agrikulturne znanosti te voditeljica statističkih konzultacija pri Floridskom sveučilištu, SAD; Xiaohui Liu, profesor i direktor Centra za Inteligentnu analizu podataka pri Školi za informacijske sustave, računalstvo i matematiku Sveučilišta Brunel, Velika Britanija; Richard T. Herschel, voditelj Odjela za sistemske znanosti i profesor na Erivan K. Haub poslovnoj školi pri Sveučilištu Saint Joseph u Philadelphiji, SAD i Ajay S. Vinzé, profesor na Odjelu informacijskih sustava W. P. Carey poslovne škole pri Državnom sveučilištu Arizone, SAD, okrugli stol i dvije radionice, te više od 100 predavanja po sekcijama.

Konferencija se održavala pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i tehničkim ko-sponzorstvom IEEE Region 8, IEEE Croatia Section i IEEE Croatia Computer Chapter.

Sudionici su se nakon četiri dana provedena u prekrasnom ambijentu, uz zanimljive teme i predavanja rastali s novim uspomenama, saznanjima, kontaktima i idejama i već sada rezervirali svoje mjesto na slijedećoj ITI konferenciji, koja će se održavati od 25. do 38. lipnja 2012., a posebna tema 34. međunarodne konferencije ITI 2012 je „Academic and Business Collaboretion: Innovative BI".

Vezane vijesti

Optimizam bi mogao štititi protiv bolesti srca

Optimizam bi mogao štititi protiv bolesti srca

Sretni i optimistični ljudi izloženi su bitno manjem riziku infarkta ili moždanog udara, sugeriraju rezultati istraživanja koje su proveli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika