04.07.2011. / 16:12

Autor: Nacional.hr

Više vlakana u prehrani smanjuje masne naslage na trbuhu

. Topivih vlakana ima u hrani poput grahorica, voća i povrća. Još je nejasno zašto topiva vlakna imaju takav efekt, no otkriveno je da fizička aktivnost, više vlakana i cjelovitih žitarica u prehrani pomaže u smanjenju masnih naslaga na trbuhu, ali i smanjenju kolesterola. Razlog ovome može biti to što se od takve hrane stvara osjećaj sitosti, a takva hrana ima malo kalorija

IlustracijaIlustracijaViše vlakana u prehrani pomaže u prevenciji stvaranja masnih naslaga na trbuhu povezanih sa pojavom kroničnih bolesti, prenosi My Health News Daily.

U novoj studiji je dokazano da se za svakih 10 grama topivih vlakana u prehrani za 3,7 posto smanjuje količina masnih naslaga koja bi se nakupila ako se ne konzumiraju vlakna. Topivih vlakana ima u hrani poput grahorica, voća i povrća. Još je nejasno zašto topiva vlakna imaju takav efekt, no otkriveno je da fizička aktivnost, više vlakana i cjelovitih žitarica u prehrani pomaže u smanjenju masnih naslaga na trbuhu, ali i smanjenju kolesterola. Razlog ovome može biti to što se od takve hrane stvara osjećaj sitosti, a takva hrana ima malo kalorija.

Studijom koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest pokušalo se utvrditi zašto neke osobe dobivaju više masnih maslaga pod kožom, a druge više na području trbuha. Istraživanjem su otkrili da više vlakana u prehrani znači bolje zdravlje.

Postoji više tipova masnih naslaga. Jedna vrsta masnih naslaga se nalazi na području trbuha, okružuje unutarnje organe i povezana je sa pojavom kroničnih bolesti poput dijabetesa, povišenog tlaka i srčanih bolesti. Mast koja se nalazi odmah pod kožom, nije toliko opasna po zdravlje.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika