07.07.2011. / 16:40

Autor: Nacional.hr

Uhićen pripadnik ETA-e, sumnjiči ga se za pokušaj ubojstva španjolskog kralja

Za osumnjičenim izdan je europski uhidbeni nalog u kojem ga se okrivljuje 'da je član oružane bande, za pokušaj ubojstva kralja, terorizam, posjedovanje oružja, krađu i krivotvorenje'

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU Velikoj Britaniji uhićen je Španjolac kojeg se povezuje s pokušajem ubojstva španjolskog kralja Juana Carlosa, izvještava BBC.

Za Eneka Gogeaskoetxea Arronategua se tvrdi kako je član baskijske separatističke i terorističke organizacije ETA. Sigurnosni dužnosnici su izjavili kako je Arronategui uhićen u raciji u Cambridgeu, gdje se trenutno pretražuju dva poslovna prostora i njegovo mjesto stanovanja. Za osumnjičenim izdan je europski uhidbeni nalog u kojem ga se okrivljuje 'da je član oružane bande, za pokušaj ubojstva kralja, terorizam, posjedovanje oružja, krađu i krivotvorenje'.

Španjolske vlasti pretpostavljaju kako je pobjegao iz domovine nakon neuspjelog atentata na španjolskog kralja u listopadu 1997. godine. Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova dalo je izjavu kako su Arronategui i suradnici namjeravali baciti ručne granate na Juana Carlosa prilikom otvaranja Guggenheimovog muzeja u Bilbau. Zavjera je otkrivena dan prije događaja. Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba dodao je kako u srijedu u Francuskoj uhićen ETA-in pripadnik.

44-godišnjem Arronateguiu već danas počinje saslušanje o izručenju na sudu u Westminsteru.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika