07.07.2011. / 18:12

Autor: Hina

Inzko: Neodgovorna politika čelnika u BiH

Politički čelnici u Bosni i Hercegovini moraju što prije postići dogovor o uspostavi vlasti na državnoj razini jer je nedopustvo da se o tome bezuspješno pregovara devet mjeseci nakon što su provedeni izbori u toj zemlji, izjavio je u četvrtak u Sarajevu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Valentin InzkoValentin InzkoPolitički čelnici u Bosni i Hercegovini moraju što prije postići dogovor o uspostavi vlasti na državnoj razini jer je nedopustvo da se o tome bezuspješno pregovara devet mjeseci nakon što su provedeni izbori u toj zemlji, izjavio je u četvrtak u Sarajevu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Nakon sastanka upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji je razmatrao stanje u zemlji opterećenoj brojnim poteškoćama te krizom prouzročenom izostankom dogovora o uspostavi vlasti, Inzko je kazao kako međunarodna zajednica takvo stanje smatra nedopustivim.

"To je neodgovorna politika koja šteti građanima BiH", kazao je Inzko dodajući kako je zabrinjavajući nedostatak kontruktivnog dijaloga u zemlji.

Po Inzkovim rječima, spravni odbor PIC-a smatra kako u BiH nije očit tek nedostatak napretka nego je jasno i to da se stanje u zemlji pogoršava.

Međunarodna se zajednica do sada ipak nije odlučila intervenirati, jer želi da domaći političari sami postignu dogovor i nađu rješenje za postojeće probleme, istaknuo je austrijski diplomat.

Pojasnio je kako je intervencija u slučaju uspostave vlade Federacije BiH bila rezultat odluke PIC-a i da ta vlada sada uspješno funkcionira.

"Tada smo imali zadaću PIC-a, kod vijeća ministara BiH još je nemamo... Međunarodna zajednica još nije u fazi da se uključimo (u uspostavu vijeća ministara)", kazao je Inzko.

Vlast u BiH na državnoj razini još nije uspostavljena jer se ključne političke stranke još od izbora u listopadu 2010. godine nisu uspjele usuglasiti o vladajućoj većini.

U parlamentarnoj proceduri trenutačno je kandidatura Slave Kukića za novog predsjednika vijeća ministara BiH, no bez stvarnih izgleda da za to dobije konačnu potporu.

Kao kandidat kojega je podržala skupina stranaka okupljena oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Kukić u prvom krugu glasovanja u Zastupničkom domu prošlog tjedna nije dobio potrebnu potporu stranaka iz Republike Srpske a izvjesno je kako je neće dobiti niti u drugom krugu koji bi mogao uslijediti do kraja tjedna.

U tom bi slučaju predsjedništvo BiH moralo predložiti novog kandidata za mandatara, a stranke iz RS su najavile kako će njihovu potporu dobiti samo onaj kojega nominiraju HDZ BiH i HDZ 1990.

Vezane vijesti

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini još nije završen i ona se mora nastaviti angažirati kako bi se osiguralo poštivanje Daytonskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika