29.12.2011. / 13:27

Autor: Hina

Inzko pozdravio dogovor o uspostavi vlasti i pozvao na reforme

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u četvrtak je pozdravio dogovor predsjednika šest parlamentarnih stranaka te zemlje o uspostavi nove vlasti te pozvao na žurno provođenje potrebnih reformi, a lokalni mediji ističu kako je dobro da je kriza vlasti konačno riješena istodobno podsjećajući kako je za to trebalo nedopustivo puno vremena.

Valentin Inzko (Foto: EU)Valentin Inzko (Foto: EU)Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u četvrtak je pozdravio dogovor predsjednika šest parlamentarnih stranaka te zemlje o uspostavi nove vlasti te pozvao na žurno provođenje potrebnih reformi, a lokalni mediji ističu kako je dobro da je kriza vlasti konačno riješena istodobno podsjećajući kako je za to trebalo nedopustivo puno vremena.

"Pozitivna je vijest je da su lideri (političkih stanaka) konačno postigli dogovor oko Vijeća ministara i drugih važnih pitanja i na tome im čestitam", stoji u Inzkovoj izjavi koju je objavio njegov sarajevski ured (OHR)

Inzko je istodobno uputio poziv stranačkim liderima da nastave ovaj pozitivni trend tim prije što će se novo Vijeće ministara idućih mjeseci morati suočiti s velikim kušnjama. Prioritet za novu vlast biti će žurno usvajanje državnog proračuna koji će osigurati potpuno funkcioniranje državnih institucija i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH, podsjeća Inzko uz upozorenje kako valja poduzeti žurne mjere radi osiguranja gospodarskog rasta i stimuliranja zapošljavanja.

Na popisu prioriteta slijedi provedba obveza koje će osigurati napredak u pravcu integracije u Europsku uniju te ispunjavanja uvjeta za početak provedbe Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Na žurnu provedbu nužnih reformi pozvalo je i američko veleposlanstvo u BiH koje je priopćenjem u četvrtak također pozdravilo dogovor o uspostavi vlasti.

"Važno je da su (politički) lideri, iako sa zakašnjenjem, riješili međusobne razlike i postigli kompromis u najboljem interesu građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će se ovaj duh postizanja kompromisa nastaviti i u novoj godini kako bi se provele reforme nužne za euroatlantske integracije", priopćilo je američko veleposlanstvo u Sarajevu.

U sličnom tonu dogovor o uspostavi Vijeća ministara BiH pozdravio je i posebni predstavnik Europske unije u toj zemlji Peter Sorensen. On je kazao kako je "ohrabren postignutim kompromisom" te kako se nada da će 2012. godine u parlamentu BiH biti i usvojeni načelno dogovoreni zakoni nužni za nastavak procesa europskih integracija.

"Dnevni avaz" u četvrtak ipak ističe kako nema puno razloga za čestitke političarima kojima je trebalo gotovo petnaest mjeseci da dogovore raspodjelu ministarskih mjesta. List citira Emira Đikića, čelnika bosanskohercegovačkog ogranka nevladine udruge Transparency International (TI) koji ističe kako je ovakav dogovor mogao biti postignut i prije godinu dana.

Nevladina udruga Centri civilnih inicijativa (CCI), koja redovito analizira rad tijela državne uprave u BiH, također smatra kako je nedopustivo to što je izgubljena cijela godina na pregovore o podjeli fotelja. "To je trebalo uraditi mnogo ranije i nikada se više ne smije dopustiti da građani izgube godinu", kazao je član vodstva CCI-ja Ivica Ćavar.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika