23.06.2012. / 11:28

Autor: Deutsche Welle

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

U Sarajevu je održana promocija knjige Nenada Veličkovića "Školokrečina“ - nacionalizam u bošnjačkim, hrvatskim i srpskim čitankama. Autor upozorava da je obrazovni sistem u BiH osnova za novi rat i ratne zločine

IlustracijaIlustracija"Školokrečina“ je zbirka objavljenih tekstova Nenada Veličkovića u kojima autor govori o ozbiljnim propustima u obrazovnom sustavu BiH.

Podnaslov knjige ukazuje na suštinu problema. Veličković smatra da je nacionalizam ideologija koja upravlja obrazovanjem: "Kada imate tri nacionalizma u jednoj državi, onda je jasno da su oni diskriminirajući prema drugima. To je problem, jer nacionalizam ima svoje vrijednosti, a one su često u neskladu s općim vrijednostima koje obrazovanje u našoj državi treba ispuniti“.

Promotor knjige, profesor Enver Kazaz smatra da su čitanke u BiH "do te mjere glupe da bi se na osnovu njih mogao uspostaviti mjerni sustav gluposti", te da je u takvim čitankama književnost instrument ideologije unutar obrazovnog procesa. "Nenad Veličković je uzeo srpske, bošnjačke i hrvatske čitanke i pokazao da nacionalizam sržno živi od gluposti. Glupost je osnova nacionalizma, a ovakve čitanke su mentalna okupacija kojom glupost kroz obrazovni proces želi proizvesti određene etničke identitete“, kaže Kazaz.

Poziv na promjene

Jedan od promotora, urednik beogradske izdavačke kuće "Fabrika knjiga“ Dejan Ilić tvrdi da cijela regija ima slične probleme s obrazovanjem i da je "Školokrečina“ poziv na promjene. "Govorim iz pozicije nekoga tko dolazi iz Srbije. Ono što je jednu državu devedesetih razorilo i proizvelo ratove, dakle ono što je srpsku stranu tada odvelo u zločine, vi ste u BiH dobili kroz obrazovne programe koji institucionaliziraju sve ono što je bila osnova za rat i ratne zločine“, tvrdi Ilić.

Promotori knjige zaključili su da bi se autori aktualnih bošnjačkih, srpskih i hrvatskih čitanki, nadležni ministri i drugi koji se u Bosni i Hercegovini bave udžbenicima, nakon knjige Nenada Veličkovića morali zapitati kakav su spomenik sebi podigli. Profesor Enver Kazar ističe da je to "spomenik beščašća, diletantizma, koristoljublja i mentalne okupacije“. "Mislim da je naš obrazovni sustav kovačnica mržnje i da su navodi iz 'Školokrečine' odličan primjer kako to u stvari sve i izgleda“, rekao je Kazaz.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
23/1/12

miki2, 23.06.12. 12:41

A to im je ujedno i najjači izvozni artikl. Izvoziti vjersku mržnju, četništvo, ustaštvo i radikalni islamizam po cijelom balkanu.
Nekada su spadali u viceve o tupičima a danas imaju sljedbenike po cijelom balkanu i šire!


registracija
29/11/09

Ivis, 23.06.12. 16:24

Samo Vi i dalje izravnavajte krivnju! Budite mi veseli i neumorni na poslu!


registracija
28/4/10

Zvonko, 23.06.12. 18:00

Obračun integralnih Jugoslavena sa parcijalnim nacionalizmima. S intencijom da se obračunaju podjednako sa svima koji se ne žele staliti u jednu jugoslavensku naciju, oni svjesno zanemaruju prave uzroke rata i pokretače spirale zla, i obračunavaju se s pojmom nacionalizam. Nacionalizam, sam po sebi, nije problem. Problem nastaje onog trenutka kada se pojave apetiti za tuđim.
Jedan američki patriotizam nitko ne dovodi u pitanje a američkim medijima, kulturi, filmskoj industriji, ne pada napamet ga napadati, iako Pax Americana utjeruje preko pola stoljeća demokraciju u druge narode, istovremeno ih oslobađajući od nafte, ruda, sirovina, financijskog i političkog suvereniteta.
Da nije bilo velikosrpskog nauma stvaranja "svi Srbi u jednoj državi" zemlje, brojne bi traume bile izbjegnute. Sad što netko zlonamjerno osuđuje hrvatski nacionalizam, koji se branio od agresije, niti odgovara istini niti željama frustriranih.
Hrvatska je vječna! Partizani, komunisti, ustaše, Jugoslaveni, vlade ove i one, su samo epizode. Zato liječimo epizode i slavimo svoju zemlju!


registracija
23/6/11

Udar, 23.06.12. 19:19

Odvratna mi je riječna kovanica- ''govor mržnje''
doslovce odvratna,
jer uvijek radi se samo i jedino o gluposti.
Vjerujem da svi mi znamo gdje je izvor
te gluposti,
koja je iznjedrila tu odvratnu kovanicu.


registracija
23/1/12

miki2, 23.06.12. 19:28

Pa to i govorim, slavite vi svoju zemlju i to bi bilo lijepo. I gradite a ne rušite.
Samo pustite ovu našu vec jedanput na miru!


registracija
18/6/12

MENSA, 24.06.12. 08:25

Potpuno logičan razvoj "obrazovnog sustava". Milošević je "sanjao" ....veliku Srbiju. Tuđman je "sanjao" veliku.....Hrvatsku. Muslimani su "sanjali".....veliku Đamahiriju! E, je*i ga! Premala zemlja za tri"veličine"!


registracija
20/8/10

McCoy, 24.06.12. 17:57

@MENSA
Ili drugim recima: mala bara, mnogo krokodila.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika