12.07.2011. / 18:00

Autor: Ivan Pandžić

Otkrivamo

Novost u Zagrebu - Daj 12 tisuća kuna i godinu dana parkiraj gdje hoćeš

Ekskluzivno od uključenih u izradu saznajemo da bi cijena godišnje karte u Zagrebu trebala iznositi oko 12 tisuća kuna, mjesečne oko 1200 kuna, a tjedne oko 400 kuna

Milan Bandić (arhiva)Milan Bandić (arhiva)Od jeseni se u Zagrebu uvodi potpuno novi sustav parkiranja, a najveća novina je da će se svatko moći kupiti godišnju, mjesečnu ili tjednu kartu kojom će moći parkirati u bilo kojem dijelu grada, bez obzira na zonu. Dosad su takve karte mogli kupiti samo stanari u određenoj zoni. Odluka je usvojena na Skupštini Zagreba i jedna je od rijetkih koju su zajednički izradili gradonačelnik Milan Bandić i njemu inače oporbeno nastrojena većina SDP-HSU-Lista Tatjane Holjevac. Iako cijene u roku tri mjeseca mora predložiti gradonačelnik Bandić, o njima će za razliku od dosad, odlučivati Skupština.

Ekskluzivno od uključenih u izradu saznajemo da bi cijena godišnje karte u Zagrebu trebala iznositi oko 12 tisuća kuna, mjesečne oko 1200 kuna, a tjedne oko 400 kuna. Za garaže će se također moći kupiti i dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte, ali one će biti nešto jeftinije od cijena za vanjska parkiranja. Sve cijene bi trebale biti usvojene do 1. studenog. Druga novina je da se unutar postojeće tri osnovne zone parkiranja uvode posebni blokovi za parkiranje. Stanari ili tvrtke koji su dosad imali jeftine karte za cijelu zonu u kojoj žive ili im je sjedište tvrtke, sada će im vrijediti samo za jedan blok – par okolnih ulica oko njihove adrese.

Dosad ste mogli ukoliko živite u centru grada i imali povlaštenu kartu za 100 kuna mjesečno, parkirati u cijeloj prvoj, najskupljoj zoni, ali i u drugoj i trećoj. Razradu blokova i cijena bi trebala biti gotova također u roku tri mjeseca. Klasične cijene parkiranja sata po zonama ne bi trebale biti promijenjene, odnosno iznosit će 10, 5 i dvije kune za prvu, drugu, odnosno treću zonu. Svaku promjenu cijene, Bandić više neće moći samostalno provoditi, nego će mu trebati potvrda Skupštine. Novom odlukom uvedeno je i mogućnost besplatnog parkiranja u roku 15 minuta oko vrtića, škola, bolnica i sličnih javnih institucija.

Također, predviđena je izrada i novih parkirališta u rubnim djelovima po sistemu "park&ride", odnosno da bi se s parkirališnom kartom mogli voziti javnim prijevozom, ali i "park&bike" gdje bi se automobil mogao zamjeniti biciklom. Ta dva sustava vjerojatno neće brzo zaživjeti.

Vezane vijesti

Bandić: Četiri nove zone Zagrebparkingu

Bandić: Četiri nove zone Zagrebparkingu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izvijesito je danas da je od 1. svibnja Zagrebparkingu dato na korištenje i upravljanje četiri uređene parking… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 12.07.11. 22:20

Odlična stvar.Pravi napredak. Prije 20 godina se to moglo za nula kuna na 90% grada. Majmunska posla.


registracija
6/7/11

mariandr, 13.07.11. 02:26

taj je poludio do daske !


registracija
15/8/09

vergilia, 13.07.11. 07:09

Krasno, sad još samo treba pronaći slobodni parking koji si platio..:)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika