13.07.2011. / 16:17

Autor: Hina

EK šalje misiju u Dansku radi provjere kontrola na granicama

Europska komisija će u četvrtak poslati stručno izaslanstvo u Dansku koje bi trebalo provjeriti jesu li mjere danske vlade o uvođenju carinskih kontrola na svojim granicama u skladu s odredbama sshengengskog sporazuma, koji jamči neometan prijelaz granica unutar schengenskog prostora, piopćeno je u srijedu u Bruxelesu.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaEuropska komisija će u četvrtak poslati stručno izaslanstvo u Dansku koje bi trebalo provjeriti jesu li mjere danske vlade o uvođenju carinskih kontrola na svojim granicama u skladu s odredbama sshengengskog sporazuma, koji jamči neometan prijelaz granica unutar schengenskog prostora, piopćeno je u srijedu u Bruxelesu.

"Misija stručnjaka s mandatom Europske komisije boravit će u Danskoj 14. i 15. srpnja kako bi na terenu provjerilo kako se provode kontrole i jesu li u skladu s europskim pravilima", izjavio je Michele Cercone, glasnogovornik povjernice za unutarnje poslove Cecile Malmstroem.

Odluka danske vlade da pojača carinske kontrole na granici s Njemačkom i Švedskom izazvala je zabrinutost u Europskoj uniji. Prema Schengenskom sporazum, carinske kontrole su dopuštene unutar pojasa od 20 kilometara od granice, ali one ne smiju biti sustavne.

Komisija se nije željela izjasniti o informacijama da su kontrole na danskoj granici usmjerene protiv imigrnata.

"Mi ćemo provjeriti način kako se provode kontrole, koji su ciljevi tih kontrola, gdje se provode i kako utječu na slobodu kretanja", rekao je Cercone.

Povjerenicas Malmstroem u svom priopćenju navodi da je Komisija posljednjih tjedana u stalnom kontaktu s danskim vlastima i s njima ima dobru suradnju.

"Pozdravljamo obećanja danskih vlasti da će djelovati u skladu s pravilima EU-a, uključujući i Schengenski sporazum. Komisija sada proučava sve informacije koje je Danska dostavila u vezi s njezinim planovima da pojača carinske kontrole na svojim granicama. Konačna ocjena o tome jesu li danske mjere u skladu sa zakonima EU-a o slobodi kretanja ljudi, roba i usluga ovisit će o tome kako se te mjere provode. Stoga sutra u dogovoru s danskim vlastima Komisija šalje misiju kako bi procijenila kako se mjere provode", ističe povjerenica Malmstroem.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika