18.07.2011. / 15:52

Autor: Nacional.hr

Polarni medvjedi zauzeli škotsku energetsku tvrtku

Prosvjednici zahtijevaju javno objavljivanje detalja plana tvrtke u slučaju izljeva nafte iz bušotina

Jedan od prosvjednika (foto: Greenpeace)Jedan od prosvjednika (foto: Greenpeace)Oko 60 Greenpeaceovih aktivista prerušenih u polarne medvjede zauzeli su sjedište škotske tvrtke Cairn Energy u Edinburghu koja se bavi crpljenjem nafte u arktičkom krugu, izvještava BBC.

Prosvjednici zahtijevaju javno objavljivanje detalja plana tvrtke u slučaju izljeva nafte iz bušotina. Aktivisti su dijelili letke zaposlenicima pozivjući ih da im otkriju podatke. Greenpeaceov član Paul Morrozzo izjavio je kako je 'vrijeme da Cairn Energy prestane sa zataškivanjem'. "Ova kaubojska naftna tvrtka konstantno odbija otkriti Plan reakcije u slučaju izljeva nafte na Arktiku, jer znaju da će bilo kakav izljev nafte u krhkom i iskonskom okolišu Visokog sjevera biti nemoguće očistiti", rekao je Morrozzo.

Greenpeace je organizirao nekoliko demonstracija zadnjih mjeseci tvrdeći kako je Cairn Energy odbio odgovoriti na pitanje što bi učinio u slučaju da se ponovi izljev nafte kao u Meksičkom zaljevu prošle godine. Osim demonstracija Greenpeaceovci su pokušali zaustaviti crpljenja nafte na Arktiku. Cairn Energy je objavio kako je u lipnju ove godine otvorio dvije bušotine kod obale Grenlanda. Aktivisti su trenutno još uvijek u zgradi, stigla je i policija s 15 vozila.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika