22.07.2011. / 13:20

Autor: Hina

Nema uloge za Gadafija u novim libijskim vlastima

Mirovni izaslanik UN-a za Libiju Abdul Elah al-Hatib predlaže da se nakon uspostave primirja u toj zemlji odmah uspostavi prijelazna vlast u kojoj bi jednako bili zastupljeni ustanici i aktualna vlada, ali bez Moamera Gadafija i njegovih sinova, rekao je jedan visoki europski diplomat.

Moamer GadafiMoamer GadafiMirovni izaslanik UN-a za Libiju Abdul Elah al-Hatib predlaže da se nakon uspostave primirja u toj zemlji odmah uspostavi prijelazna vlast u kojoj bi jednako bili zastupljeni ustanici i aktualna vlada, ali bez Moamera Gadafija i njegovih sinova, rekao je jedan visoki europski diplomat.

Prijelazna vlast imenovala bi predsjednika, kontrolirala policiju, oružane snage i službe sigurnosti te nadzirala proces pomirbe koji bi doveo do izbora za nacionalnu skupštinu, a nakon toga bi skupština napisala ustav, kazao je diplomat.

Diplomat, koji je želio ostati anoniman, za Reuters je izno stavove za koje se, po njegovim riječima, zalaže posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Abdul Elah al-Hatib.

Hatib, jordanski senator, traži političko rješenje za sukob koji je izbio u veljači između Gadafijevih snaga i pobunjenika na istoku zemlje. On je posjetio obje strane nekoliko puta.

Po izvoru, Gadafi bi prihvatio takav plan pod uvjetom da mu osobna sudbina bude zajmčena i da ne bude izručen Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika