26.07.2011. / 16:06

Autor: Hina

Odvjetnik Lippestad: Breivik je vjerojatno "duševno bolestan"

Masovni ubojica iz Norveške Anders Behring Breivik najvjerojatnije je "duševno bolestan", rekao je njegov odvjetnik u utorak nakon što je njegov branjenik priznao bombaški napad i ubijanje na otoku Utoya u kojima je život izgubilo 76 osoba.

Anders Behring Breivik (Facebook)Anders Behring Breivik (Facebook)Masovni ubojica iz Norveške Anders Behring Breivik najvjerojatnije je "duševno bolestan", rekao je njegov odvjetnik u utorak nakon što je njegov branjenik priznao bombaški napad i ubijanje na otoku Utoya u kojima je život izgubilo 76 osoba.

"Cijeli slučaj ukazuje da je on duševno bolestan", rekao je novinarima Geir Lippestad. On je dodao da je još rano reći hoće li se njegov klijent na suđenju pozivati na neubrojivost.

Lippestad, član laburističke stranke čija je mladež bila meta Breivikovog ubilačkog pohoda u petak, rekao je da će otkazati angažman ako Breivik ne pristane na psihološka ispitivanja.

Pokušavajući objasniti duševno stanje njegovog klijenta, Lippestad je rekao da Breivik kaže "kako mu je žao što je to morao učiniti ali da je bilo nužno".

"On mrzi sve zapadnjačke ideje i vrijednosti demokracije... on očekuje da je ovo početak rata koji će trajati 60 godina". "On sebe vidi kao ratnika. On započinje ovaj rat i na neki se način time ponosi", rekao je Lippestad.

Breivik je uzeo "neku vrstu droga" prije zločina kako bi ostao jak i budan i bio je iznenađen što nije ubijen tijekom napada ili na putu u sudnici u ponedjeljak, dodao je.

Lippestad je rekao da je Breivik ustvrdio da je dio antiislamske mreže koja ima dvije ćelije u Norveškoj i još nekoliko u inozemstvu. Norveška policija i istražitelji sumnjičavi su prema tim tvrdnjama. "On govori o dvije ćelije u Norveškoj i nekoliko u inozemstvu", rekao je Lippestad.

Lippestad, rođen 1964. godine, do sada je bio najpoznatiji po obrani desničara koji je 2002. osuđen na 17 godina zatvora zbog rasno motiviranog ubojstva 15-godišnjeg Benjamina Hermansena, čiji je otac bio Afrikanac.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika