27.07.2011. / 08:58

Autor: Hina , Deutsche Welle

Šovinizam i ksenofobija

Što pogoduje jačanju ekstremne desnice u Europi?

Na prvom sudskom saslušanju norveški atentator Anders Behring Breivik je naveo kako postoji još terorističkih ćelija te da ima suradnike. Istražni sudac želi dobro proučiti ove navodne veze.

Pripadnici mađarskog neofašističkog pokreta/stranke Jobbik (arhiva)Pripadnici mađarskog neofašističkog pokreta/stranke Jobbik (arhiva)Prema riječima suca Kima Hegera, tijekom saslušavanja Breivik je spomenuo još dvije terorističke ćelije koje su aktivne u Norveškoj. Osumnjičeni je između ostalog naznačio da je imao suradnike, koji su još na slobodi. Radi li se o fantazijama poremećenog pojedinog napadača ili je Breivik uistinu povezan s desnoekstremnim sredinama u Norveškoj i u sjevernoj Europi? U svom Manifestu, koji kola po internetu, Breivik piše o 80 "pojedinih mučenika" koji bi mogli biti aktivni u inozemstvu.

Breivikov branitelj je u utorak (26.7) ove navode potvrdio. U svom na internetu objavljenom Manifestu, Breivik je pisao o "Borcima otpora" te kao moguće ciljeve napada naveo nuklearne elektrane u Švicarskoj. Koliko su konkretne veze atentatora iz Osla s desnim ekstremističkim ili desno nacionalističkim krugovima u sjevernoj i zapadnoj Europi, nije jasno. Istražitelji u Velikoj Britaniji i Njemačkoj upravo provjeravaju ove informacije.

Član Stranke napretka

Sigurno je da je Breivik do 2006. bio član desnopopulističke Stranke napretka u Norveškoj. U njenoj je mladeži imao vodeći položaj. Predsjednik Stranke napretka Siv Jensen se distancirao nakon dvostrukog Breivikovog atentata. Nacionalistička i neprijateljski raspoložena prema strancima Stranka napretka od 2005. je druga po veličini u norveškom parlamentu, ali nije u vladi. Ona je protiv doseljavanja stranaca, ali nije neonacistička stranka. Tvrdoj jezgri antisemitskih neonacista u Norveškoj pripada tek oko 150 osoba.

Stručnjak za desni ekstremizam Hajo Funke sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu stoga je iznenađen da je baš u Norveškoj počinjen takav desnoekstremistički napad. U susjednoj Švedskoj je ta scena značajano veća i spremnija na nasilje. Uspjeh desnopopulističkih stranaka nije izravno odgovoran za djela pojedinca, ali svakako stvara odgovorajuću klimu za to. A plimni val desničarstva je sad u padu, ocjenjuje Hajo Funke u jednom intervjuu kojeg je dao za agenciju dapd. Pri tome se stanje u Europi jako razlikuje od zemlje do zemlje.

Desni populisti u Skandinaviji

U Švedskoj je desnopopulistička "Stranka Švedska" u parlamentu u Stockholmu zastupljena sa 20 zastupnika. Ona je prošle godine osvojila 5,7 glasova švedskih građana. Ova stranka se zalaže za drastično ograničavanje doseljavanja stranaca i ponovno uvođenje graničnih kontrola. Predsjednik stranke Jimmie Akessono oštro je osudio napade u Oslu.

U Finskoj je stranka "Pravi Finci" na parlamentarnim izborima u proljeće osvojila 19 posot glasova i tako učetvorostručila broj svojih zastupnika. Treća najjača snaga u finskoj politici ipak nije zastupljena u vladi jer euroskeptici iz "Pravih Fianca" odbijaju dati podršku paketima za spašavanje euro-zone. Pravi Finci mogli su poslati i svoja dva zastupnika u Europski parlament u Strasbourg.

U Danskoj, desnopopulistička Narodna stranka sudjeluje u vladajućoj koaliciji i nedavno je uspjela nametnuti zahtjev da se na danskim granicama ponovno uvedu carinske kontrole iako je Danska članica Šengenske zone u kojoj je slobodno putovanje jedno od glavnih pravila. Stranka, koja je četvrta po snazi u zemlji protivi se useljavanju stranaca i zalaže za uvođenje najoštrijih zakona za useljenike i tražitelje azila u Europi. Danska Narodna stranka u Europskom parlamentu ima dva zastupnika.

Tvrda desnica se ugnjezdila

Unatrag 15 godina u Skandinaviji se ugnjezdila tvrda desnica, islamofobna i protuimigracijska, koja opetovano upozorava na prijetnju gubitka identiteta i nestajanje društva plavokosih i plavookih, ocjenjuju stručnjaci u analizi koju u utorak prenosi AFP.

Taj opći trend, tvrde stručnjaci, stvorio je dekor za put koji je odabrao Anders Behring Breivik, Norvežanin "vjeran svojim vikinškim korijenima" i masovni ubojica iz Osla. Breivik je na saslušanju zatvorenom za javnost rekao da je svojim ubilačkim pohodom htio poslati "snažan signal" norveškoj vladi kako bi prestala s "rastakanjem nordijskog društva i masovnim uvozom muslimana".

"Breivik je nesumnjivo sam u svom ekstremizmu, u svom zločinu. Ali zanimljivo je uočiti da je nastao u određenom društvenom i političkom kontekstu. To nije uobičajena pucnjava, on nije izašao niotkuda", kazala je Kari Helene Partapuoli, direktorica Centra za borbu protiv rasizma u Oslu. Podsjetila je da se norveška desna i populistička Stranka napretka "poprilično potrudila okrenuti javnu raspravu prema muslimanima i strancima".

Šveđanin Anders Hellstrom, stučnjak za nacionalističke i populističke pokrete u Skandinaviji, ustvrdio je da je nordijska ekstremna desnica toliko usađena u politički 'establišment' da je više nitko ne doživljava tako pa joj više ni ne prišivaju etiketu "ekstremna".

"Ekstremna desnica je etablirana, dio je dominirajuće struje", dodao je.

Prošlog rujna su u švedski parlament ušli "Demokrati iz Švedske" sa sloganom "sačuvajmo izvornu Švedsku" i izazvali pravi politički potres koji se poslije ponovio u Finskoj. U toj su zemlji, naime, nacionalisti iz stranke "Pravi Finci" na izborima osvojili 19 posto glasova.

Hina

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika