27.07.2011. / 19:23

Autor: Nacional.hr

Napeto na Kosovu

U Kosovskoj Mitrovici izvanredno stanje: Pucali na helikopter s hrvatskim vojnicima

Zapovjednik KFOR-a, nemački general Erhard Biler, rekao je kako su kosovski policajci povučeni sa graničnih prijelaza i kako su sad tamo poslani srpski službenici

Screenshot: TanjugScreenshot: Tanjug

Oko 15 sati general KFOR-a izjavio je kako je pucano na njihov helikopter, a iz MORH-a su u međuvremenu potvrdili kako su u helikopteru bili hrvatski vojnici. Incident je prošao bez ozlijeđenih.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je da na hrvatskim helikopterima nije bilo nikakvih oštećenja, niti su posade helikoptera primijetile da je na njih bila otvorena vatra.

U općini Kosovska Mitrovica uvedeno je izvanredno stanje, ograničen je rad ugostiteljskih objekata, građani su pozvani na odgovorno ponašanje.

Prema javljanju radija B92, u mjestu Zubinu Potoku kod Kosovske Mitrovice oko 14 sati oglasile su se sirene za uzbunu kao znak mještanima na okupljanje na barikadi postavljenoj na cestu od Kosovske Mitrovice do Ribarice koja vodi prema Brnjaku. Srbi time žele spriječiti prolazak jedinica kosovske specijalne policije poznatijih pod imenom ROSU.

Lokalni Srbi su jučer uklonili zapreke sa dva glavna magistralna pravca na sjeveru pokrajine, ali su ih danas, nešto prije 15 sati, ponovo počeli postavljati. Putevi su blokirani balvanima koji potpuno onemogućavaju prolazak vozila od Mitrovice prema Brnjaku.

Radio-televizija Srbije izvještava kako je KFOR omogućio kosovskim vlastima da na granične prijelaze Brnjak i Jarinje postave policajce i carinike iz Prištine. Albanski carinici su do prijelaza dovezeni helikopterima KFOR-a kako bi izbjegli blokade lokalnih Srba. Na jedan od helikoptera je pucano iz vatrenog oružja. "Postoje indicije da je to prebacivanje obavljeno hrvatskim helikopterima iz sastava KFOR-a", izjavio je Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Đačić.

Glavni srbijanski pregovarač s kosovskim vlastima, Borko Stefanović, zamolio je građane da budu spremni i ostanu na ulicama i da više ne podižu barikade. Bez obzira na upute, lokalni Srbi ne žele se maknuti s barikada. Prema pisanju Blica, Borislav Stefanović je kazao kako danas nije ispoštovan dogovor o sastavu ljudstva na prelazima na severu Kosova koji je u utorak postignut sa predstavnicima KFOR-a. Ivica Dačić, izjavio je kako su sve policijske snage sa srbijanske strane granice pod povećanim stupnjem borbene spremnosti. Zbog situacije na Kosovu Srbija je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Zapovjednik KFOR-a, nemački general Erhard Biler, rekao je kako su kosovski policajci povučeni sa graničnih prijelaza i kako su sad tamo poslani srpski službenici.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 27.07.11. 18:39

Stara politika, novo vrijeme. Isto kao što Srbi nisu mogli pojmiti dogovor Cvetković-Maček, proglašenje NDH, demokratske promjene 1990., kojim se pokušao riješiti hrvatsko-srpski prijepor, tako jednako ni danas ne priznaju realnost na Kosovu te problematiziranjem istog žele otcjepljenje, nekada SAO Krajine, ove i one, a danas SAO Sjeverni Kosmet.

Očito da velikosrpska i SPC-ova parola "gdje je srpski grob, tu je Srbija" ne prolazi u 21. stoljeću.


registracija
7/1/11

djani, 27.07.11. 18:44

Srbi su još voljni Vojvodinu izgubiti i dosta će biti hahaaaaa,platit će za svaku kap prolivene nevine krvi.
Kosovo republjik hahahaaaa


registracija
14/11/07

laufer, 27.07.11. 18:52

Stavljati znak jednakosti između "proglašenja NDH" i demokratskih promjena 1990. može samo zlonamjerna budala.
NDH je došla kao blato na nacističkim čizmama i s njima je i otišla.


registracija
9/1/08

caballero, 27.07.11. 19:07

Kako smo mi branili i obranili svoje a protiv Srba, moram biti principijelan pa reci:

Srbine, udri zgadiju siptarsku pa ako treba rusi i nas helikopter.

Koji qurac mi radimo tamo uopce? Zar nismo osamdesetih demonstrirali da se nasa policija vrati doma?


registracija
1/4/07

ulomax, 27.07.11. 19:33

srbi na barikadama -ma to je negativni marketing i zavera vatikana i belosvetskih hohstaplera


registracija
24/7/11

mrvek, 27.07.11. 21:12

gamadi srpskoj nije dosta gubljenja ratova.


registracija
7/1/11

djani, 27.07.11. 22:05

srbi nisu za rad,oni moraju da kuhaju i prolivaju tuđu krv.
Kosovo jw republika i država priznata od cieloga svieta osim budala srba koji se još protive.
sad bi oni kao ratovali,a s kim i sa čim,nema više jna a ovo što imaju nije ni za kokoš ubiti,pičkice koje bježe traktorijadom


registracija
8/7/10

Maroje, 28.07.11. 09:07

Srbi si umišljaju da su junačine, a u stvari su kukavice i sve su ratove izgubili. Ne vole raditi već nego pametovati i okoristiti tuđim dobrima muljanjem i spletkarenjem. Narod koji ne poštuje druge narode završava loše. Što siješ to ćeš žnjeti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika