06.06.2012. / 15:09

Autor: Hina

Jahjaga: Nema podjele Kosova i razmjene teritorija

Kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, koja se nalazi u svom prvom službenom posjetu Zagrebu, u srijedu je izjavila da neće biti podjele Kosova, podjele Srbije niti razmjene teritorija između Srbije i Kosova, uz poruku da njezina država želi imati dobre odnose s Beogradom uz uzajamno poštivanje suvereniteta.

Atifeta Jahjaga i Zoran Milanović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)Atifeta Jahjaga i Zoran Milanović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)Kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, koja se nalazi u svom prvom službenom posjetu Zagrebu, u srijedu je izjavila da neće biti podjele Kosova, podjele Srbije niti razmjene teritorija između Srbije i Kosova, uz poruku da njezina država želi imati dobre odnose s Beogradom uz uzajamno poštivanje suvereniteta.

"Neće biti podjele Kosova, Srbije niti razmjene teritorija između Kosova i Srbije", kazala je Jahjaga na upit novinara nakon razgovora sa svojim hrvatskim domaćinom, predsjednikom Ivom Josipovićem.

Pripadnike srpske zajednice na Kosovu pozvala je da se "odreknu ilegalnih skupina koje djeluju na kosovskom teritoriju" jer oni unose nered, i rade protiv Kosova i međunarodne zajednice. Podsjetila je da je Kosovo priznata, suverena država koja ima svoje granice i "jaku potporu SAD-a i EU-a".

"Mi smo pružili ruku suradnje svima u regiji. Nemamo nikakve teritorijalne pretenzije i tražimo da to poštuju i naši susjedi....sa Srbijom želimo imati dobre odnose uz uzajamno poštivanje suvereniteta", naglasila je Jahjaga.

Po njezinim riječima, budućnost regije su euroatlantske integracije, a "put možemo najbolje prijeći ako ćemo svi surađivati". Osvrnuvši se na izbor Tomislava Nikolića za novog predsjednika Srbije, Jahjaga je kazala da "dijalog Priština-Beograd postoji i da će on u budućnosti ovisiti o njegovim akterima".

Predsjednik Josipović je kazao da dvije zemlje imaju "iznimno dobre, sjajne odnose" te da Hrvatska podržava put Kosova u euroatlantske integracije.

"Želimo naše odnose i dalje graditi u okviru mira u regiji i europske perspektive cijele regije...Hrvatska podržava put Kosova u euroatlantske integracije", rekao je predsjednik Josipović. Na upit novinara hoće li posjet predsjednice Jahjage utjecati na odnose sa Srbijom, Josipović je podsjetio da je "Hrvatska priznala Republiku Kosovo i da nikoga ne treba čuditi što se sastajemo". Pritom je dodao da su prvenstveno razgovarali o bilateralnim odnosima.

Jahjaga je kazala da Kosovo "cijeni dosadašnju pomoć Hrvatske" i nada se da će mu i dalje pomagati na putu u EU. Ocijenila je da su odnosi Hrvatske i Kosova "najbolji primjer odnosa kakvi trebaju vladati u regiji".

"Budućnost cijele regije leži u njezinoj integraciji u EU...nema druge alternative", istaknula je Jahjaga i dodala da je Hrvatska "dobar primjer i veliki poticaj za sve zemlje u regiji".

Josipović i Jahjaga su razgovarali i o gospodarskim odnosima dviju zemalja, složivši se da ih svakako treba unaprijediti.

"Naša robna razmjena iznosi 65 milijuna eura i to treba podići na višu razinu", kazao je Josipović. Jahjaga je pozvala hrvatsku stranu da sudjeluje u izgradnji autoceste Drač-Priština.

Pitanje manjina, albanske u Hrvatskoj i hrvatske manjine na Kosovu, također se našlo na dnevnom redu službenih razgovora, a predsjednica Jahjaga je obećala da će "itekako voditi brigu o Hrvatima" te da će hrvatska manjina u kosovskom parlamentu dobiti svog predstavnika iako je njihov broj jako mali". Dvije su zemlje najavile i suradnju na području znanosti, kulture i obrazovanja.

Jahjaga je kazala da Kosovo ima puno toga naučiti od Hrvatske, naročito na području razvoja demokratskih procesa i euroatlantskih integracija.

Tijekom dana Jahjagu očekuju susreti i s predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom i premijerom Zoranom Milanovićem.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 06.06.12. 16:54

Bravo. Kakvi Srbići i govna. Oni mogu samo dobiti beogradski pašaluk ako budu srali.


registracija
9/2/12

bobance, 06.06.12. 20:31

Gde ti je retardirani brat Hasu. Vi ste zivotinje.


registracija
24/7/11

mrvek, 06.06.12. 23:28

bobance, jel ti to tvoja keva rekla? Nema tko drugi. Ona je meni uvijek govorila da sam životinja. Uh, kako se samo roka. Dolje ima šumu veću nego Čiča Draža bradu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika