28.07.2011. / 12:40

Autor: Nacional.hr

Hrabrost Eme Martinović spasila je živote s otoka Utoya

Kako je ispričala za medije, u vodu je ušla s većom skupinom ljudi, tvrdi da ih se je mnogo utopilo, sačuvala je pribranost i kazala ostalima da budu tihi i da plivaju prema kopnu

Ema Martinović (Foto: utoyahelvette.blogg.no)Ema Martinović (Foto: utoyahelvette.blogg.no)Hrabrost devetnaestogodišnje Eme Martinović spasila je živote njenih kolega koji su plivajući uspijeli izbjeći pokolj na norveškom otoku Utoya, izvještava Večernji list.

Djevojka podrijetlom iz Sarajeva, iako s metkom u ruci, prema uputama lidera na otoku savjetovala je onima u njezinoj blizini da preplivaju na kopno. Kako je ispričala za medije, u vodu je ušla s većom skupinom ljudi, tvrdi da ih se je mnogo utopilo, sačuvala je pribranost i kazala ostalima da budu tihi i da plivaju prema kopnu. Savjetovala je preostalima da skinu odjeću i da se ne vraćaju na otok. Prije nego što ušla u vodu ponijela je samo osobnu iskaznicu da bi je u slučaju smrti mogli identificirati.

"Kada je napadač išao po otoku i pucao, činilo se da je htio ubiti jedne, ali i ozlijediti druge. Ako je bilo više ljudi u jednoj skupini, on bi upucao samo jednog. Činilo se kao da je želio da ostali pate. U jednom slučaju je naišao na tri brata i ubio samo jednog. Od dvije zagrljene prijateljice, ubio je samo jednu", ispričala je hrabra djevojka. Ema Martinović smatra da je bila pribranija od ostalih zbog činjenice da je završila tečaj za policijskog službenika.

"U petak oko 17 sati od kćeri sam dobio SMS poruku da je na otoku počela pucnjava i da čovjek prerušen u policajca ubija sve redom. U SMS-u je kazala da se skrila i da su svi u panici. Kazala je da je ne zovu jer je napadač može čuti. Kada je počela pucnjava, Ema je mislila da je to neka zafrkancija ili petarde. Međutim, onda su svi počeli bježati jer su uvidjeli da je počela pucnjava. Ema se sa svojim prijateljima iz regionalnog ogranka stranke skrila u šumu. Kontaktirali su druge članove koji su bili u zgradi i rekli su im da ubojica tamo puca po ljudima i da je krenuo prema obali. Onda je Ema pozvala lidera na otoku, koji im je kazao da pokušaju otplivati. Prije nego što je krenula u vodu kako bi se spasila, poslala nam je poruku da nas voli", ispričao je za medije njezin otac Džemal Martinović.

Svoje iskustvo pakla na Utoyi Ema je odlučila podijeliti sa svijetom i na svom blogu na kojem je u potankosti opisala sve što se događalo, ali i prisjetila prijatelja koji su izgubili živote na tom otoku.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika