29.07.2011. / 13:25

Autor: Nacional.hr

Adris grupa: Nastavljen trend rasta izvoza

TDR je nastavio trend daljnjeg rasta udjela izvoza u ukupnoj prodaji, koji iznosi 58,8 posto. Adris grupa u cjelini u svojim ključnim djelatnostima ostvaruje više od 60 posto prodaje na inozemnim tržištima

Ante VlahovićAnte VlahovićU prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 1,37 milijardi kuna, što je za 5,3 posto više od prošlogodišnjeg, priopćili su danas iz te tvrtke. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,19 milijardi kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, veći su za 1,9 posto. Operativna dobit iznosi 117 milijuna kuna, a dobit prije poreza 225 milijuna kuna. Unatoč padu operativne zarade u prvom polugodištu, Grupa je zabilježila veću dobit prije poreza. Razlog je pozitivan neto financijski rezultat.

Analizom rezultata duhanske strateške poslovne jedinice, uočljivo je da je TDR u prvoj polovici ove godine ostvario 12 posto manju prodaju nego u prvom polugodištu prošle godine. Na hrvatskome i regionalnom tržištu nastavljen je pad potrošnje uzrokovan rastom poreznog opterećenja i maloprodajnih cijena te padom kupovne moći zbog ekonomske krize. Nastavljen je trend prelaska potrošača na proizvode iz nižih cjenovnih skupina.

Kao tvrtka koja prednjači u inovacijama, TDR je ponudio potrošačima novi proizvod, u popularnoj Walter Wolf obitelji - Walter Wolf Natural Flavour. To je prva natural flavour ekstenzija cigaretnog brenda na hrvatskom tržištu, čime TDR potvrđuje lidersku poziciju u inovacijama.

TDR je nastavio trend daljnjeg rasta udjela izvoza u ukupnoj prodaji, koji iznosi 58,8 posto.

Adris grupa u cjelini u svojim ključnim djelatnostima ostvaruje više od 60 posto prodaje na inozemnim tržištima.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je deset posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2010. Booking je bolji od prošlogodišnjeg, očekuje se nastavak pozitivnog trenda. U lipnju je otvoren hotel Lone, prvi hrvatski design hotel s pet zvjezdica. Proizvod je prvenstveno namijenjen kongresnom turizmu i segmentu poslovnih gostiju. U izgradnju i uređenje hotela ukupno je uloženo gotovo 350 milijuna kuna, što ga čini jednom od najvećih greenfield investicija u hrvatskom turizmu u posljednjih nekoliko godina. Otvorenjem hotela Lone zaokružen je investicijski ciklus na destinaciji Rovinj-Vrsar, vrijedan 2,2 milijarde kuna.

Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe, Cromaris, u prvom je polugodištu 2011. povećala prodaju za 55 posto, pri čemu je prodaja u izvozu udvostručena i iznosi 68 posto. U istom izvještajnom razdoblju u Cromarisu je završena instalacija sustava automatskog hranjenja na dva uzgajališta ribe što će znatno povećati efikasnost poslovanja i omogućiti količinski rast proizvodnje. Završen je proces dokapitalizacije društva Cromaris d.d., vrijedan 155 milijuna kuna, kako bi tvrtka ostvarila rast i razvoj.

Adris je u svibnju ove godine povećao svoj udio u Opresi, najvećem lanca kioska u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Adris grupi nagrada za regionalnog biznis partnera

Adris grupi nagrada za regionalnog biznis partnera

Adris grupa dobila je prestižnu nagradu za poslovnu izvrsnost Regionalni biznis partner 2012., kao najbolja kompanija iz Hrvatske. Na svečanoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika