29.07.2011. / 13:42

Autor: Nacional.hr

HPB: Ostvarena veća dobit uz nastavak stabilnog rasta

Na kraju prvog polugodišta 2011. Hrvatska poštanska banka nastavlja pozitivni trend u poslovanju, uz ostvarenu dobit nakon oporezivanja od 58,2 milijuna kuna

Čedo MaletićČedo MaletićHrvatska poštanska banka ostvarila je za 7,8 posto veću dobit u prvih šest mjeseci 2011. godine nego u istom razdoblju lani, priopćeno je iz HPB-a. Ukupna imovina, koja na dan 30. lipnja 2011. iznosi 15,4 milijarde kuna i za 4,5 posto je veća u odnosu na kraj 2010., povećana je najvećim djelom usljed rasta depozitne osnovice, a posebno zbog povećanja štednje stanovništva koja je porasla za 320,8 milijuna kuna tijekom polugodišta. Nadalje, rast imovine banke posljedica je porasta kreditnih plasmana od 158,9 milijuna kuna za prvih šest mjeseci, a rasla su i ulaganja u portfelj vrijednosnica. Kao odgovor na stagnaciju na tržištu banka je nastavila smanjivati kamatne stope na kredite, kako za gospodarske subjekte, tako i za stanovništvo. To je dovelo do rasta bruto kredita trgovačkim društvima za gotovo 100 milijuna kuna te također rasta stambenih kredita stanovništvu za 66,5 milijuna kuna.

Ovakva kretanja u banci nastavljaju se od početka 2010. godine i govore o ostvarenoj stabilnosti i povjerenju klijenata te blagom rastu tržišnog udjela.

U računu dobiti i gubitka poboljšano je više pozicija u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kao i u odnosu na kraj 2010. godine. Ostvaren je rast neto kamatnih prihoda od 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rezultat većim djelom smanjenja kamatnih troškova, a manjim rasta kamatnih prihoda. Sniženi su i prihodi banke od provizija i naknada obzirom da je tijekom ove godine HPB korigirala i razinu dosadašnjih naknada. No, zahvaljujući dobrom upravljanju imovinom, ostvarenom uspjehu u trgovanju devizama i ulaganju u vrijednosnice, došlo je do daljnjeg pozitivnog pomaka u poslovanju i pokazatelju efikasnosti poslovanja C/I koji sada iznosi 68,5 posto.

Ostvareni dobri rezultati na kraju prvog polugodišta 2011. godine popraćeni su kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju tehnoloških procesa, kao i suradnjom s Hrvatskom poštom koja banci omogućuje veći tržišni doseg i dostupnost na čitavom teritoriju zemlje. Unatoč još uvijek nepovoljnim tržišnim kretanjima i novim rezervacijama koje za prvih šest mjeseci iznose 45 milijuna kuna, banka nastavlja trend stabilnog rasta i pozicioniranja na bankarskom tržištu.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika