30.07.2011. / 20:37

Autor: Nacional.hr

Deklaracija o Kosovu

Srbi tvrde - Za napetost su krivi Kosovari, nećemo pristati na ucjene Zapada

KFOR-ovi pripadnici i dalje se nalaze na administrativnoj liniji koja predstavlja granicu između Kosova i Srbije i blokiraju sav promet

Foto: Veljko Djurić/TwitterFoto: Veljko Djurić/Twitter

21:00 - Izvanredna sjednica srbijanskog parlamenta prekinuta je kako bi se usuglasio tekst Deklaracije o kojem će se potom raspravljati. Sjednica koja je započela u 14 sati mogla bi tako trajati do dugo u noć, a očekuje se da će se na samom kraju zastupnicima obratiti i predsjednik Srbije Boris Tadić. U svom obraćanju premijer Mirko Cvetković rekao je kako su sukob u "pokrajini Kosovo izazvale privremen vlasti u Prištini neodgovornim i jednostranim potezima". Istaknuo je kako im je jedini cilj bio da isprovociraju Srbiju i tako prekinu dijalog. Poručio je kako će Beograd ostati pri svom stavu da se problemi na Kosovu mogu riješiti na miran i demokratski način. Još je jednom ponovio kako Srbija neće pristati na ucjene kako bi priznala nezavisnost Kosova te je još jednom pozvao međunarodnu zajednicu "da se pridržavaju Rezolucije UN-a 1244 i postignutih dogovora".

17:30 - Srbijanski mediji javljaju kako je nekoliko desetaka Srba došetalo do prijelaza Jarinje sa žutim vrpcama oko ruku. Na taj su način željeli "alarmirati" zbog uvjeta u kojima žive. Američki vojnici koji drže blokadu Jarinja nisu reagirali.

16:30 - Šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović rekao je novinarima kako je situacija na sjeveru Kosova mirna, ali napeta. Rekao je kako priprema razmjere izvanrednog stanja gotovo kao ratni sukob. Istaknuo je kako nema lakih rješenja, već da je jedino rješenje dijalog.

Inače, Srbi koji su se okupili na barikadama organizirali su i gledanje finalne utakmice u vaterpolu između Srbije i Italije, a tijekom dana ih je u nekoliko puta obišla jedinica KFOR-a.

12:50 - Prvi čovjek Eulexa Xavier de Marnhac izjavio je nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem kako Eulex neće tolerirati nikakav oblik nasilja te da su napadi na KFOR i Eulex neprihvatljivi. Dodao je kako Eulex u potpunosti poštuje Ustav i zakone Kosova te kako podržava uspostavljanje carinske kontrole na granicama i teritoriju Kosova.

Noć je na Kosovu protekla mirno. Nakon što su dobar dio dana pripadnici KFOR-a blokirali granične prijelaze na sjeveru Kosova, a zapovjednik KFOR-a Erhard Büler i srbijanski pregovarač Borko Stefanović pregovarali o uklanjanju barikada, dogovor je postignut. KFOR-ovi vojnici povukli su se iz sela Ruder.

No, zapovjednik Büler istaknuo je kako će biti primoran upotrijebiti silu ukoliko se blokada prometnica nastavi.

KFOR-ovi pripadnici i dalje se nalaze na administrativnoj liniji koja predstavlja granicu između Kosova i Srbije i blokiraju sav promet.

Srbijanski mediji javljaju kako bi to molgo dovesti do humanitarne katastrofe jer se sjever Kosova snadbjeva iz Srbije, a prekid tog opskrbnog smjera mogao bi utjecati na opskrbu trgovina. Blic javlja kako svježi kruh i mlijeko jutros nisu stigli na sjever Kosova.

Mediji također javljaju kako se srbi u većem broju okupljaju na barikadama u selima Rudare i Zupče, a ne isključuje se mogućnost da pokušaju nasilno razbiti barikade. Trenutno je stanje mirno, a KFOR-ov helikopter nadlijeće područje i kontrolira situaciju.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 30.07.11. 17:18

Dobro je.
Nenaoružani, goloruki i ugroženi danas nisu nikoga ubili ni ništa zapalilili.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 30.07.11. 18:26

Ovdje se radi o totalnoj zamjeni teza i bacanju prasine u oci srpskom narodu kako bi ga njihove vladajuce elite sto duze drzale u ovoj prisilnoj "amneziji". Srbija vec godinama ne priznaje albanske pecate i ne dozvoljava slobodan promet roba izmedu Kosova i Srbije. Zbog takvog agresivnog stava, zbog odbijanja sporazuma o pecatima, ubijen je jedan covjek snajperom u glavu od strane "nenaoruzanog" da ne kazem "golorukog" naroda. Zbog ovakvog tvrdog i neprimjerenog stava vlastodrzaca u Srbiji, UN i EULEX bi trebale neke od njih staviti na sud da odgovaraju za gubitak jednog ljudskog zivota. Srbija je znala da provocira i cekala je na Prisstinu da reagira. Pristina je obecala reciprocitet i Srbija je dobro znala sto ju ceka. Prikriveni i maskirani pripadnici vojne policije iz Srbije vec godinama rovare i vrsljaju po Mitrovici i na svaki znak iz Beograda oni su spremni "spontano" dizati barikade i izazivati nemire isto kao sto su 1990. radili po Hrvatskoj. Srbija je dozivjela ne samo medunarodnu blamazu (UN nije htio saslusati Jeremica) nego se sve vise cuje iz EU-a da Srbija treba jos puno godina da se privede demokraciji i mirnom suzivotu sa svojim susjedima (Kosovo nije jedino). Srbija je ovom akcijom pokazala da ne odustaje od svoje uloge glavnog izazivaca nestabilnosti i nesigurnosti na Balkanu bez obzira o kojoj se cijeni radi, pa makar i po cijeni ljudskih zivota. Ni verbalne kritike Zapada Taciju ne mogu umanjiti cinjenicu da se Srbija konfrontira sa NATO-om, puca na njihove jedinice, helikoptere, pali njihove punktove itd. U Srbiji jos zivi nacionalizam iz 90-tih godina 20. stoljeca i vec je krajnje vrijeme da ga se posalje na povijesno smetliste. Ima li Srbija snage za to kada se okorjeli nacionalisti igraju i manipuliraju nacionalnim osjecajima?


registracija
26/7/11

dreamz, 30.07.11. 22:48

Nakon Konstantinosovog komentara nepotrebno je bilo što reći.


registracija
7/1/11

djani, 31.07.11. 08:51

Opet srbi o ugroženosti,e jesu ga vala ludi ,nego gdje su im psihijatri ,oni su ih devedesetih vodili zviezdom vodiljom hahahaaa


registracija
11/1/10

fluid, 31.07.11. 19:13

Odakle "Šiptarima"pravo da svojataju spske gvobove i uzimaju spsko tlo po kojemu korača spska noga???


registracija
26/1/08

Rampa, 31.07.11. 22:59

A zašto mlijeko i kruh na Kosovo mora dolaziti iz Srbije?

Pa ne dolazi niti nama u HR kruh i mlijeko iz Mađarske ili Slovenije ili BiH!!

Tko to spominje humanitarnu katastrofu?!!!

A kad su te iste humanitarne katastrofe sijali po HR i BiH( Vukovar, Sarajevo, Srebrenica, Bihać....)ta ista Srbija nije imala nikakavih moralnih problema!!!!

Koji cinizam i licemjerje!!

Kfor bi Srbe trebao izbrisati sa kosovskih cesta, brzo i učinkovito!!!

Bez ikakve milosti, nisu je niti oni imali prema Hrvatima i Bošnjacima!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika