31.07.2011. / 15:40

Autor: Hina

Breivikovi prohtjevi: Tražio ostavku norveške vlade da bi dao informacije

Počinitelj dvostrukog napada 22. srpnja u Norveškoj, Anders Behring Breivik, zatražio je ostavku vlade i glavnog vojnog stožera te abdikaciju norveškog kralja kako bi više rekao istražiteljima, javlja norveška javna televizija NRK.

Norveški premijer Jens StoltenbergNorveški premijer Jens StoltenbergPočinitelj dvostrukog napada 22. srpnja u Norveškoj, Anders Behring Breivik, zatražio je ostavku vlade i glavnog vojnog stožera te abdikaciju norveškog kralja kako bi više rekao istražiteljima, javlja norveška javna televizija NRK.

Uz ostavku premijera Jensa Stoltenberga i još nekih dužnosnika, te abdikaciju Haralda V., tridesetdvogodišnji norveški ekstremist zatražio je prigodom svog drugog saslušanja u petak da bude imenovan za zapovjednika glavnog vojnog stožera, izvijestio je NRK.

Premda je policija odbacila njegove zahtjeve, masovni ubojica koji je u Oslu i na otoku Utoyji pobio 77 ljudi, na koncu je pristao na suradnju tijekom desetosatnog ispitivanja.

Voditelj istrage Paal-Fredrik Hjort Kraby rekao je u razgovoru za novinsku agenciju France-Presse da je Breivik bio "vrlo spreman" odgovarati na pitanja policije, osim što se tiče drugih "ćelija" njegove organizacije o čijem je postojanju ranije govorio.

Breivika koji će u pritvoru u zatvoru visoke sigurnosti provesti osam tjedana, s mogućnošću produljenja, trebaju pregledati psihijatri kako bi utvrdili može li kazneno odgovarati, a zaključci vještačenja dvoje norveških liječnika trebaju se objaviti u studenom.

Njegov je odvjetnik prošli tjedan rekao da je njegov branjenik vjerojatno "malouman", ali je kazao kako je još prerano reći hoće li se na tome temeljiti njegova obrana.

Vezane vijesti

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik boluje od poremećaja u razvoju i neuropsihijatrijskih poremećaja ali nema paranoidnu shizofreniju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika