01.08.2011. / 12:15

Autor: Nacional.hr

Za lakše mršavljenje - Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Hrana bogata C vitaminom pomaže u sagorijevanju masnoća. 500 miligrama vitamina C dnevno povećava količinu masnoće koja se sagorijeva vježbanjem za 39 posto

IlustracijaIlustracijaMliječni proizvodi od obranog mlijeka

Studije su pokazale da nedovoljno unošenje kalcija može u organizmu potaknuti otpuštanje hormona kalcitrola, koji uzrokuje nakupljanje masnoća. Osobe na dijeti koje su tri do četiri puta dnevno konzumirale mliječne proizvode, izgubile su više na težini nego osobe koje su prehranom uzimale jednak broja kalorija, ali malo mliječnih proizvoda.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato vlaknima koja su zasitna i niskokalorična. Jedna šalica bobičastog voća ima 8 grama vlakana, koja upijaju masnoću i imaju samo 60 kalorija. Možete se odlučiti između jagoda, kupina ili borovnice, prenosi Aol.

Citrusno voće ( limun, naranča, limeta, grejp)

Hrana bogata C vitaminom pomaže u sagorijevanju masnoća. 500 miligrama vitamina C dnevno povećava količinu masnoće koja se sagorijeva vježbanjem za 39 posto. Istraživanja su pokazala da vitamin C smanjuje razine inzulina u organizmu, no ako uzimate bilo kakve lijekove, prvo se posavjetujte sa liječnikom kako ne bi došlo do neželjenih interakcija sa grejpom.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži kofein, prirodni stimulans koji pomaže kod sagorijevanja kalorija dok mirujete. Kofein povećava broj otkucaja srca i oslobađa masne kiseline u tijelu koje zatim tijelo upotrebljava kao gorivo. Zeleni čaj sadrži i tvar ECGC koja pomaže u ubrzavanju metabolizma, rada mozga i živčanog sistema.

Voda

Voda pomaže u čišćenju tijela od toksina i kemikalija koje usporavaju metabolizam. Voda pomaže kod smanjenja apetita, a smanjuje i nadutost tako što iz tijela ispire natrij i toksine.

Riba

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama pomažu u ubrzavanju metabolizma. Omega- 3 kiseline utječu na razinu leptina, hormona koji utječe na metabolizam i određuje dali sagorijevate kalorije ili ih pohranjujete u organizmu kao mast. Riba u prehrani može pomoći u sagorijevanju čak 400 kalorija na dan.

Krto meso

Krto meso u prehrani pomaže kod zadržavanja i izgradnje mišićne mase tijekom mršavljenja, a ubrzava i metabolizam. Što više mišića imate, više kalorija će vaše tijelo sagorijevati.

Ljuta paprika

Kemijski sastojak kapsacin kojeg ima u ljutoj paprici ubrzava otkucaje srca i metabolizam. Ljuti obrok može ubrzati metabolizam za 25 posto i ovaj učinak može trajati čak 3 sata.

Brokula

Više studija je pokazalo da postoji veza između mršavljenja i kalcija, a brokula je bogata kalcijem i vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji kalcija. Brokula sadrži i velike količine vitamina A, folata i vlakana. Ovo povrće je bogato je i fitokemikalijama koje jačaju imunosni sustav i tako pomažu u zaštiti od bolesti.

Vezane vijesti

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Mnoge žene koje poznajem trude se biti što mršavije, odnosno, održavati svoju tjelesnu težinu što više u granicama koje su im zadali drugi ili su pak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika