05.08.2011. / 11:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Na sjeveru Kosova i dalje traju napetosti: 'Kriminalci na vlasti glavni uzrok krize'

Napetosti su izbile nakon što su kosovske vlasti pokušale zauzeti dva granična prijelaza na sjeveru Kosova kako bi i u tom dijelu zemlje uspostavile vladavinu prava i nametnule embargo na uvoz robe iz Srbije

ArhivaArhivaNa sjeveru Kosova nastanjenom većinskim Srbima već jedanaest dana traju napetosti, a pregovori zapovjednika KFOR-a i predstavnika vlade Srbije o rješavanju krize zasad nisu dali rezultata.

Napetosti su izbile nakon što su kosovske vlasti pokušale zauzeti dva granična prijelaza na sjeveru Kosova kako bi i u tom dijelu zemlje uspostavile vladavinu prava i nametnule embargo na uvoz robe iz Srbije.

Predsjednik općine Zvečane na sjeveru Kosova Dragiša Milović, koji ne priznaje kosovsku vlast u tom dijelu Kosova, izjavio je da ni sinoćnji sastanak zapovjednika KFOR-a Erharda Buhlera s predstavnicima vlade Srbije Borkom Stefanovićem i Goranom Bogdanovićem nije urodio plodom. Milović je okupljenim Srbima, koji već 11. noć dežuraju na barikadi u Rudaru kod Zvečana, rekao da nema dobrih vijesti, te da će pregovori biti nastavljeni danas, a da će barikade ostati do konačnog rješenja.

Ministrica za trgovinu i industriju vlade Kosova Mimoza Kusari-Lila izjavila je da su se nakon sastanka predsjednika vlade Kosova Hashima Thacija i Buhlera pojasnile nejasnoće, te da će se recipročne trgovinske mjere između Kosova i Srbije i dalje primenjivati, što znači da je embargo na robu iz Srbije i dalje na snazi.

Prištinski dnevnici na albanskome su jutros prinijeli izjavu zapovjednika KFOR-a Buhlera objavljenu u njemačkom dnevniku Der Tagesspiegelu u kojoj je on ocijenio da su odsutnost pravne države i snažne kriminalne strukture glavni uzrok sadašnje krize na sjeveru Kosova. General Buhler je rekao da je na sjeveru Kosova odavno trebalo uspostaviti pravnu državu.

"To je jedan od uzroka problema. Isuviše dugo je dopuštano da se ovdje formiraju radikalne strukture. To su u prvom redu veoma jake kriminalne strukture, koje su, uzgred, multietnički izgrađene - one su i kosovsko-albanske i kosovsko-srpske", rekao je Buhler.

"Upravo tim strukturama, radikalnim i kriminalnim, stalo je da zadrže moć. Riječ je o novcu i oni su ti koji su danas glavni na sjeveru Kosova", rekao je zapovjednik KFOR-a. "U osnovi, oni su od miroljubivih stanovnika na sjeveru napravili svoje taoce", rekao je njemački general Erhard Buhler.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika