08.08.2011. / 15:37

Autor: Nacional.hr

Za ljepši osmijeh - Hrana koja izbjeljuje zube

Kiselina iz naranče, ananasa i jagode također su dobre za izbjeljivanje zubi. Ova kiselina sadrži i enzime koji ubijajau bakterije od kojih trunu zubi i koje uzrokuju loš zadah. Ovo voće također povećava izlučivanje sline koja ispire hranu koja ostavlja mrlje na zubima, poput kave, soka i crvenog vina

IlustracijaIlustracijaIstraživanja su otkrila sa da je osmijeh jedna od prvih stvari koje ljudi najprije primijete kad nekog upoznaju, a stručnjaci za kozmetičku stomatologiju tvrde da vas lijepi, bijeli zubi i zdrave desne mogu pomladiti za 10 godina. Kako bi imali lijepe i bijele zube, dobro je znati koju hrana vam u tome može pomoći, a koju treba izbjegavati, prenosi MSN.

Jabuke, cvjetača, celer i mrkva su dobri za izbjeljivanje zubi jer djeluju poput četkice za zube. Ovo povrće je abrazivno, a stimulira i produkciju sline, koja sprječava stvaranje zubnog kamenca.

Kiselina iz naranče, ananasa i jagode također su dobre za izbjeljivanje zubi. Ova kiselina sadrži i enzime koji ubijajau bakterije od kojih trunu zubi i koje uzrokuju loš zadah. Ovo voće također povećava izlučivanje sline koja ispire hranu koja ostavlja mrlje na zubima, poput kave, soka i crvenog vina.

Mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i tvrdog sira sadrže laktoznu kiselinu koja štiti zube od truljenja. Znanstvenici smatraju i da se proteini iz jogurta vežu za zube i tako sprečavaju utjecaj štetnih kiselina koje stvaraju rupe na zubima.Mliječni proizvodi su bogati i kalcijem, koji učvršćuje kosti na kojima se nalaze zubi.

No neku hranu treba izbjegavati, riječ je o hrani od koje nastaju mrlje na zubima. Zub gledan mikroskopom izgleda poput spužve, pun je sitnih rupica i šupljina zbog kojih nastaju mrlje od nekih vrsta hrane. Hrana od koje nastaju mrlje je čaj, kava, crveno vino, sokovi, borovnice, soja sos i duhan.

Nakon konzumiranje ovakve hrane potrebno je samo sedam minuta da počne uništavajući utjecaj na zube. Kako bi ovo spriječili iščetkajte zube nakon konzumacije ovakve hrane, isperite ih vodom ili žvačite žvakaće gume bez šećera.

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika