10.08.2011. / 09:00

Autor: Ivan Pandžić

Prijetnje & 'dementiji'

Volej u mozak: Umjesto s Vladom, tajkun Patafta se obračunava s novinarima

Ono što je nevjerojatno u ovom demantiju je činjenica da se na dvije stranice teksta upućenog Nacionalu niti jednom ne spominje ime jedne institucije - Ministarstva zaštite okoliše prostornog uređenja i graditeljstva. Također, niti ime ministra Branka Bačića. A svi podaci izneseni u tekstu na koji se reagira su službeni stav Ministarstva

Davor Patafta, koji je s Ivanom Čehokom optužen za malverzacije (Pixsell)Davor Patafta, koji je s Ivanom Čehokom optužen za malverzacije (Pixsell)Rijetko se u novinarskoj karijeri primi demanti kakav je prošlog tjedna pristigao na adresu portala Nacional.hr. Tvrtka T7 Vis, u vlasništvu tajkuna Davora Patafte, reagirala je na članak vezan za zatvaranje spalionice u krugu dugoreške Pamučne industrije. Patafta se, naime, preko odvjetnice Maje Tkalčec odlučio obračunavati s redakcijom i novinarom Nacionala nizom teških riječi. Od toga da je sporni članak imao 'gramatičke i pravopisne pogreške', pa do do toga da članak 'sadrži uvredljive, neistinite, uznemirujuće, optužujuće i štetne informacije'. Pred kraj demantija se navodi i da se zbog nanesene štete pisanjem o zatvaranju energane/spalionice, aktualna uprava društva odlučila uputiti nadležnim sudovima na 'detoksikaciju' sve koji su u 'progonu sudjelovali', s zahtjevima za nadoknadu enormne materijalne štete. „U tom procesu čišćenja od „otrova" naći će se i Vaš novinar" zaključuje odvjetnica Tkalčec u Pataftino ime.

Gdje je Bačić, gdje je Ministarstvo?

No, i na ovakve riječi se novinar s vremenom navikne. Ono što je nevjerojatno u ovom demantiju je činjenica da se na dvije stranice teksta upućenog Nacionalu niti jednom ne spominje ime jedne institucije - Ministarstva zaštite okoliše prostornog uređenja i graditeljstva. Također, niti ime ministra Branka Bačića. A svi podaci izneseni u tekstu na koji se reagira su službeni stav Ministarstva. Dodatno, reagiranje nam je stiglo više od tjedan dana nakon što je inspekcija Ministarstva odlučila na šest mjeseci zatvoriti spornu energanu. Ali Patafta se preko svoje odvjetnice odlučio obračunati samo s novinarima, kao da opširna priopćenja Ministarstva o utvrđenim nepravilnostima ne postoje. Kao da je novinar sve podatke izmislio, a ne saznao u Ministarstvu. Dodatnu sumnju da odvjetnica prije pisanja demantija nije pregledala službene stranice MZOPUG-a potpiruje i podučavanje portala Nacional.hr novinarskoj struci. „Iznenađuje s kakvom lakoćom dopuštate objavu neistinitih informacija, posebice imajući u vidu da se radi o mediju koji je dužan istinito i nepristrano informirati javnosti o činjenicama i događajima koju prati veliki broj ljudi, a da se pritom niste potrudili niti provjeriti svoje navode (a što ste vrlo vjerojatno lako mogli učiniti), a kamoli kontaktirati različite izvore informacija i iste sučeliti, sukladno pravilima odgovornog novinarstva" drže odvjetnica Tkalčec i Patafta.

Černobil

Kako provjeriti službeni nalaz inspekcije nakon opsežnih mjerenja, ispitivanja i u konačnici objave rezultata? Naručiti posebno, nezavisno istraživanje i mjerenje onečišćenja? Nazvati tvrtku i pitati ih je li istina da im je inspekcija utvrdila nepravilnosti nakon što je izvješće o njima objavljeno? Vjerujemo i da bi direktor ukrajnske nuklearke Černobil na kraju 1985. godine rekao da oni rade po svim sigurnosnim standardima i da nema nikakve opasnosti. To je standardni odgovor tvrtki koje se bave potencijalno štetnom djelatnošću za okoliš i zdravlje ljudi. A znamo kako je sve završilo. Zato se nalazi inspekcija i ne provjeravaju dodatno jer bi oni trebali biti čuvari sigurnosti.

Međutim, kako smo u konačnici, bez ikakvog komentara, ipak objavili stav tvrtke T7 VIS, iz odgovornosti prema čitateljima i baš u cilju istinitog informiranja, u nastavku donosimo ključne teze demantija i potpuno oprečne stavove koje je iznijelo Ministarstvo zaštite okoliša u svojim priopćenima tijekom lipnja i srpnja te u odgovorima na novinarska pitanja.

Ako Patafta želi s nekim polemizirati, onda Nacional.hr nije prava adresa, nego Ministarstvo zaštite okoliša, ministar Bačić i njihove inspekcije. Zašto to ne želi, zna samo Patafta i njegova odvjetnica.

Dakle, krenimo redom u šest ključnih teza demantija:

1. T7 VIS: "Spalionica o kojoj je progovorio Nacional je energetska kotlovnica u kojoj se koriste rabljena ulja kao gorivo za proizvodnju energije, sukladno svim važećim propisima i dozvoli nadležnog Ministarstva koja se odnosi na energetsku uporabu ulja".

MZOPUG: "...tijekom 9. i 10. lipnja na lokaciji tvrtke T7 utvrđene su nepravilnosti vezane za nepotpunu i nepropisno vođenu preteću dokumentaciju o otpadu, za nedostavljanje podataka u Registar onečišćavanja okoliša, za nepropisno postupanje s vlastitim komunalnim i proizvodnim otpadom i za neobavljanje mjerenja emisija u zrak iz stacionarnog ispusta";

"...ministarstvo je oduzelo dozvolu za djelatnost gospodarenja opasnim otpadom tvrtci T7 VIS na rok od šest mjeseci jer se nije pridržavalo uvjeta određenih tom dozvolom"

2. T7 VIS : "Rabljena motorna ulja prilikom energetske oporabe nisu otpad, a posebno nisu opasan otpad nego su ulja koja se mogu koristiti kao glavno gorivo u energetskim objektima instalirane snage veće od 3 MW (T 7 VIS-ov energetski objekt ima instaliranu snagu od 10 MW)"

MZOPUG: "...dozvola je izdana tvrtci T7 VIS za obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom - suspaljivanje otpada u energani na lokacija Duga Resa..."

"....uzorkovanje otpadnog ulja je 9. lipnja obavljeno s dva mjesta, i to iz dovodnog cijevnog sustava u kota u kojem se suspaljuje otpadno ulje i iz čeličnog spremnika u kojem se skladišti otpadno ulje(opasni otpad)..."

3. T7 VIS: "Izvor eventualnog onečišćenja zraka ili vode nije i ne može biti energetska kotlovnica jedinice tvrtke T7 VIS"

MZOPUG: "Izvor emisija onečišćujućih tvari u zrak na lokaciji tvrtke T7 VIS u Dugoj Resi je energana u kojoj se suspaljuju otpadna ulja";

"...inspekcija je 28. i 29. lipnja donijela ukupno pet rješenja kojima se nalaže tvrtki usklađenje sa propisima o zaštiti zraka i otpadu. Inspekcija je podnijela i ukupno četiri optužna prijedloga te kaznenu prijavu zbog povrede propisa o zaštiti okoliša";

4. T7 VIS: "Navod da bi energetska kotlovnica tvrtke T 7 VIS u Dugoj Resi smjela, prema dobivenoj dozvoli, spaljivati ulja u količini od 40% od ukupne mase koja se stavlja u peć je beskrajno besmislen. Prvo, takav zahtjev uopće ne postoji u dozvoli, izdanoj za T 7 VIS-ovu energanu, a drugo, ne može ni postojati jer se takav zahtjev postavlja prema onima koji u procesu suspaljivanja doista dodaju opasan otpad, štetan za zdravlje i čiji udio ne smije prelaziti 40% u odnosu na ukupnu količinu koja se termički obrađuje".

MZOPUG: "...dozvola je oduzeta jer se društvo T7 VIS nije pridržavalo uvjeta određenim tom dozvolom jer u postupku suspaljivanja otpada nije poštovalo maksimalno dopušteni udio opasnog otpada od 40 posto..."

"...prema dozvoli i Uredbi o graničnim vrijednostima emisije onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnih izvora, udio opasnog otpada koji se suspaljuje treba biti manji od 40 posto. U slučaju da je udio opasnog otpada viši od 40 posto, postrojenje se smatra spalionicom otpada..."(citat daje odgovor i na tezu broj jedan, odnosno da se radi tek o energani, a ne spalionici otpada, op. a.)

5. T7 VIS : "Zbog spaljivanja ulja zasigurno se nisu oslobađali izuzetno štetni ni teški metali niti dioksini i furani, kako se to u članku navodi niti je to u našem, konkretnom slučaju tehnološki moguće".

Ovdje treba napomenuti da je u članku navedeno da je inspekcija obavila mjerenje teških metala i dioksina i furana. Također je objavljen navod i iz Ministarstva da se prilikom spaljivanja otpadnih ulja mogu osloboditi dioksini i furani, a ne da su oni u konkretnom slučaju i oslobođeni, te da se čekaju nalazi.

Da je moguće oslobađanje štetnih dioksina i furana i da emisju treba kontrolirati, u više navrata se spominje u priopćenjima Ministarstva, ali T7 VIS nije poštovao nalog da to učini "...inspekcija zaštite okoliša je naredila provesti povremeno mjerenja teških metala i dioksina i furana u otpadnim plinovima postrojenja....rok ističe 28. lipnja".

"...Inspekcija je preko ovlaštene pravne osobe obavila mjerenja teških metala dioksina i furana 30. lipnja i 1. srpnja. Inspekcija čeka rezultate. U tijeku je priprema dokumentacije za pokretanje prekršajnog postupka".

6. T7 VIS: "Energana Pamučne industrije nije takozvana nego je doista energetski objekt, nužan za proizvodnju unutar pogona, koji radi u skladu sa svim ekološkim standardima i koji ima uporabnu dozvolu od 1980.g. Za napomenuti je da energana ima dozvolu za uporabu teškog mazuta koji se koristio kao energent više desetljeća, a sada koristi ulja koja su neusporedivo prihvatljivija s ekološkog stanovišta."

MZOPUG: "...budući da je tvrtka s obavljanjem spaljivanja otpadnih ulja započela i prije izdavanja dozvole 25. veljače 2011. godine (kojom se tvrtki dozvoljava suspaljivanje otpadnih ulja u udjelu 40 posto, a ostalo mora biti neki drugi energent) inspekcija zaštite okoliša Ministarstva je i usmenim rješenjem od 29. prosinca 2010. zabranila djelatnost gospodarenja otpadnim uljima do pribavljanja zakonom propisane dozvole".

Vezane vijesti

O optužnici protiv Čehoka odlučivat će se za dva tjedna

O optužnici protiv Čehoka odlučivat će se za dva tjedna

Zbog neuredne dostave sudskog poziva optuženima Davoru Patafti i Narcisi Huljev za dva je tjedna odgođena sjednica optužnog vijeća na kojoj se treba… Više

Komentari

registracija
7/9/07

Vinogradar, 10.08.11. 13:02

Vinogradar, 08.08.11. 21:15
----------------------------------------------
Od prekjuče
PONAVLJAM TEKST KAO NADOPUNU NAPISU
"VOLEJ U MOZAK....." :
------------
------------------------------
----------------------------------------
U Demantiju se navodi :
-----------------------------------
Spalionica o kojoj je progovorio Nacional je energetska kotlovnica u kojoj se koriste rabljena ulja kao gorivo za proizvodnju energije...
------------------------------------------------------
Evo tri pitanja
1) Ako je u Dugoj Resi energetska kotlovnica u kojoj se rabe "dozvoljena" rabljena ulja, zbog čega je u centru Varaždina u Tvornici VIS iste tvrtke uglavnom je prestalo korištenje tih "dozvoljenih" rabljenih ulja (sada u Varaždinu spaljuju samo noću kada se ne vidi dim iz dimnjaka!!!) i prebačeno u Dugu Resu?

2) Tko je i kada i koliko puta ušao u prostor kotlovnice Pataftine tvrtke T7VIS, uzeo uzorke otpadnih ulja i obavio stručnu ekspertizu o kakvim je uljima riječ? Priča se kako se pored ulja spaljuju i otrovne kemikalije koje tvrtka uz visoku nadoknadu preuzima ne samo u Hrvatskoj nego i u susjednoj Austriji i doprema u Hrvatsku.

3) Da li je točan podatak o 15 postotnom povećanju broja oboljelih od raka u zadnju godinu u Dugoj Resi, što je iznijela dugoreška liječnica na TV, odnosno da li je točno da je u Varaždinu zadnjih godina broj oboljelih od karcionoma povećan čak za 20 posto?
------------------------------------------------
Molimo bih novinare da provjere gornje navode i traže odgovore, ali ne od tvrtke T7VIS jer oni brane Pataftine tajkunske bezobzirne postupke jer kako bi inače stekao u desetak godina jedno od najvećih bogatstava u Hrvatskoj.
------------------------------------------------------------
------------------------------------
-------------------
O tvrtki T-7Vis i Pataftinim poslovima u Varaždinu
trebalo bi detaljno pisati jer se radi
o tipičnom tajkunskom bogaćenju uz podršku lokalnih vlasti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika