10.08.2011. / 11:17

Autor: Nacional.hr

Talijanski arheolozi - 'Marco Polo je bio varalica'

Arheolozi sa talijanskog Sveučilišta u Napulju tvrde da ima mnogo netočnosti u njegovom opisu invazije mongolskog vladara Kublai Khana na Japan 1274. i 1281. Također se njegov opis mongolske flote ne poklapa sa ostatcima mongolskih brodova koji su iskopani na arheološkim nalazištima u Japanu

Marco Polo (Foto:Wikipedia)Marco Polo (Foto:Wikipedia)Tim talijanskih arheologa tvrdi da je Marco Polo bio varalica i da nikada nije otputovao dalje od Crnog Mora, prenosi Daily Mail.

Jedan od najvažnijih istraživača u povijesti, oko čijeg se podrijetla spore Talijani i Hrvati, jedni tvrde da potječe iz Venecije, a drugi da potječe sa Korčule, tvrdio je da je u 13. stoljeću putovao u Kinu, Japan i Mongolsko carstvo. No arheolozi sa talijanskog Sveučilišta u Napulju tvrde da ima mnogo netočnosti u njegovom opisu invazije mongolskog vladara Kublai Khana na Japan 1274. i 1281. Također se njegov opis mongolske flote ne poklapa sa ostatcima mongolskih brodova koji su iskopani na arheološkim nalazištima u Japanu.

Talijanski arheolozi smatraju da je Marco Polo zapravo sakupljao priče od trgovaca koji su proputovali ove daleke zemlje, zatim ih zapisao i na temelju njih napisao knjigu za koju je tvrdio da se temelji na njegovim avanturama.

Sumnju da je Marco Polo putovao na Daleki istok prva je 1995. u svojoj knjizi " Je li Marco Polo putovao u Kinu?" izrazila britanska akademkinja Francs Wood koja je tvrdila da Polo nikada nije otputovao dalje on Crnog Mora.

Vezane vijesti

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Kod Vinkovaca pronađeni ostaci bazilike iz 4. ili 5. stoljeća

Na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća, za koji se pretpostavlja da je bila crkva sv.… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 10.08.11. 16:10

Ako je zbilja točno da je bio varalica,.....onda je stoposto naš. Tu nema više dileme.


registracija
9/6/11

navigare, 10.08.11. 16:20

Talijani ne zele sramotu prihvatiti pa ce ga se brzo odreci u korist Hrvatske! Pa ako je bio i varalica ipak je bio originalan i ustalom je nas! Tribalo se sjetiti napisati tako nesto u ono mracno doba kada se na prste moglo nabrojiti one koji su putovali!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika