Objavljeno u Nacionalu br. 326, 2002-02-12

Autor: Mate Granić

Sat političke anatomije

Nakon pola Vladina mandata sve je očitije da neće dočekati njegov kraj

Susjedi

Dvije godine Vlade prilika su za ozbiljnu analizu njenih postignuća, ali i za procjenu njene budućnosti. Sabor HSLS-a završio je uvjerljivom pobjedom Dražena Budiše, održana je prva sjednica Velikog vijeća stranke, a očekuje se i prva sjednica Malog vijeća. U toj vrlo osjetljivoj fazi za stranku HSLS-ovi ministri u Vladi premijera Račana odupire se prijedlogu predsjednika stranke Dražena Budiše o novim kadrovskim rješenjima. U demokratskim državama stranke, odnosno njihova legitimna tijela, određuju tko će biti njihovi predstavnici u vladi uz dogovor s premijerom, ovisno o koalicijskom ugovoru. Ovdje je očito riječ o dubokom sukobu koncepcija i dubokim razlikama u stranci. Ni premijer Račan nije nevin u ovom sukobu. Ako ministri HSLS-a u Vladi budu uporni u svom zahtjevu da ih se smijeni sve ili nikoga, onda je to kriza Vlade, a prijeti i rascjep u HSLS-u. Naravno, to je i kraj ovakve vladajuće koalicije.
Kako će HSLS riješiti taj problem, isključivo je njegova stvar. Premijer Račan će se naći u situaciji ili da podrži te ministre i upusti se u sukob s HSLS-om i Budišom te raspiše prijevremene izbore, ili nastavi vladati s tankom većinom u Saboru. To, naravno, može samo uz podršku HSS-a i na kratko vrijeme (do jeseni ili najdulje do kraja godine), jer je malo vjerojatno da bi HSS želio dugo ostati u takvoj krnjoj koaliciji. Naravno, moguć je, ali manje vjerojatan, dogovor Budiše i Račana na štetu HSLS-ovih ministara, da Budiša zamijeni sve HSLS-ove ministre. Kompromis HSLS-ovih ministara, Budiše, Malog vijeća HSLS-a i premijera Račana nije osobito izgledan. Vrlo će se brzo vidjeti je li Račan prvi povukao odlučne poteze te kakvi će biti odgovori Budiše i najviših tijela HSLS-a, Malog i Velikog vijeća. Međunarodna zajednica zabrinuta je za stabilnost Vlade. To je gotovo jedino pitanje koje postavljaju veleposlanici u Zagrebu. Takva situacija ne smije potrajati. Vlada je u krizi i to treba jasno reći.

Susjedi
Zdravko Tomac, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora i iskusan političar, koji dobro poznaje odnose sa susjednim državama, dobro je razumio kritike što ih Demokratski centar i nezavisni mediji upućuju Vladi zbog odnosa sa susjednim državama. Najavio je sjednicu Vanjskopolitičkog odbora o tom problemu kao jedinu točku dnevnoga reda. I ministar vanjskih poslova Tonino Picula održao je konferenciju za novinare i diskretno priznao da nije bilo dobre koordinacije unutar Vlade o nekim odlukama, posebno nije bilo konzultacija s međunarodnopravnom službom MIP-a. To se odnosi na “naftnu aferu”, a slično se dogodilo i prilikom sporazuma o državnoj granici sa Slovenijom, iako Picula o tome nije govorio.
Nakon dvije godine Vlada ne samo da nema nikakvih uspjeha u odnosima sa susjednim državama, nego su oni najgori do sada. Pred međunarodnim smo sporazumom sa Slovenijom unutar WTO-a, s nesagledivim političkim i financijskim posljedicama zbog “naftne afere”. Slovenija je prešla u ofenzivu iako je objektivno odgovorna jer blokira bilateralne pregovore o Ljubljanskoj banci, provedbu sporazuma o malograničnom prometu, ratifikaciju sporazuma o NE Krško, a odbija i bilo kakve nove razgovore i međunarodnu arbitražu o državnoj granici. To je velik neuspjeh hrvatske vanjske politike, jer je i predsjednik Mesić govorio da je sa Slovenijom sve riješeno, osim nekih tehničkih detalja državne granice.
Doživjeli smo i to da BiH, zemlja koja ima golemih problema s funkcioniranjem središnje vlasti i koja je djelomice pod međunarodnim protektoratom, opravdano dijeli lekcije Hrvatskoj i uvodi protumjere protiv Hrvatske zbog “naftne afere”. Nema nikakva napretka ni u rješavanju drugih otvorenih pitanja s BiH (povratak izbjeglica, imovinski sporazum, provedba Daytonskog sporazuma, provedba odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti svih triju naroda na području BiH te rješavanje problema sporazuma o Pločama i Neumu).
Sa SRJ nema dovoljno kontakata, a mnogi veleposlanici u Zagrebu pitaju me kakav je stav Vlade o nacionalističkim ispadima nakon košarkaške utakmice Cibona – Partizan. Zašto se hrvatska Vlada nije oglasila, ne znam, ali kompromisa s primitivnim i agresivnim ekstremnim nacionalizmom ne smije biti i bilo kakvo njegovo podcjenjivanje (izostanak Vladine reakcije) ruši kredibilitet Hrvatske. Problemi traganja za nestalim osobama, pitanje hrvatske manjine u SRJ, određivanje granične crte (Prevlaka), sukcesijski problemi, vizni režim, sporazum o slobodnoj trgovini i mnoga druga otvorena pitanja presporo se rješavaju nakon demokratskih promjena u Beogradu. Ultimatumi Hrvatske Beogradu zbog toga što je general Perišić, potpredsjednik vlade u Srbije (koji je na temelju presude hrvatskog suda ratni zločinac) nisu dobili ničiju podršku u svijetu. Pregovarati se mora, a doći će vrijeme kad će i Srbija shvatiti da iskrene dobrosusjedske odnose s Hrvatskom ne može razvijati s osobom koja je osuđena za ratni zločin u Hrvatskoj. Ali to je više problem Srbije nego Hrvatske.
Kako je aktivna i uspješna regionalna politika jedan od preduvjeta ispunjavanja sporazuma o stabilnosti i pridruživanju, neuspjeh hrvatske regionalne politike negativno će utjecati na integraciju Hrvatske u Europsku uniju, posebno na rokove koje si je Vlada zadala.

Nezaposlenost
Dramatičan podatak od 411.000 nezaposlenih, s trendom daljnjeg rasta, duboko ,zabrinjava. Izjave nekih ministara u Vladi i čelnika vladajuće koalicije o 200 tisuća novih radnih mjesta, a posebno Radimira Čačića i Vesne Pusić, djeluju gotovo smiješno. Dodaju li se tomu vanjski dug od 12 milijardi dolara, pad investicija i mogući novi stand-by aranžman s MMF-om, gospodarska i socijalna slika Hrvatske nije nimalo ružičasta. Novog investicijskog i razvojnog ciklusa nema, a poduzetnička klima nije dobra. Vladi treba priznati europsku orijentaciju i bolju unutarnju likvidnost, niže kamatne stope, značajan porast deviznih rezervi (velikim dijelom i zbog uvođenja eura) te početak reformi zdravstvenog i mirovinskog sustava, iako mnogi dobronamjerni stručnjaci upozoravaju da je zdravstveni sustav pred financijskim kolapsom.
Konačnu ocjenu Vlade poslije dvije godine nije moguće dati dok se ne vidi što će s njom uopće biti. Premijer Račan kaže da je njegova prognoza 60:40 posto u korist prijevremenih izbora. Mislim da je to poštena prognoza, a kako premijer po prirodi posla mora biti optimist, prijevremeni izbori po svoj su prilici i vjerojatniji. Račan očito procjenjuje da se HSLS s novom “ministarskom aferom” još nije do kraja konsolidirao i da mu za to treba vremena te da je HDZ u osjetljivoj fazi unutarstranačkih izbora, bez obzira na izjave dobro obaviještenih članova HDZ-a (Dubravka Šuica, Andrija Hebrang) da je postignut dogovor između Ive Sanadera i Ivića Pašalića. U Zagrebu se nastavljaju sukobi između HNS-a i SDP-a te su prijevremeni izbori za grad Zagreb takoreći gotova stvar. Sve to upućuje premijera Račana na prijevremene izbore, jer dulja kriza Vlade štetila bi svima.

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika