13.08.2011. / 14:15

Autor: Hina

Japan: Poziv za sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva

Japanski ministar financija Yoshihiko Noda, kojeg spominju kao mogućeg budućeg premijera, pozvao je u subotu na sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se uspješno dovršila obnova zemlje.

Naoto KanNaoto KanJapanski ministar financija Yoshihiko Noda, kojeg spominju kao mogućeg budućeg premijera, pozvao je u subotu na sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se uspješno dovršila obnova zemlje.

"Stranke na vlasti i u oporbi moraju iskreno razgovarati", rekao je ministar Noda u političkoj emisiji za televiziju Tokyo network. "Moramo sastaviti vladu nacionalnog spasa. Bila bi to koalicija. U protivnom, neće biti odgovora na politička pitanja", rekao je.

Oporba koju predvodi Liberalno demokratska stranka (LDP, konzervativci) ima većinu u gornjem domu parlamenta gdje je spriječila donošenje zakona koje je predložila vladajuća Demokratska stranka Japana (DPJ, lijevi centar).

Ministar financija rekao je poslije novinarima da razmišlja o koaliciji s LDP-om i manjom strankom Novi Komeito (NK, centar, oporba).

Premijer Naoto Kan trebao bi napustiti dužnost do konca mjeseca nakon oštrih kritika zbog rješavanja krize, napose nuklearne, što je izbila nakon potresa i tsunamija 11. ožujka.

Vezane vijesti

Japanski premijer za ponovno pokretanje reaktora

Japanski premijer za ponovno pokretanje reaktora

Japanski premijer Yoshihiko Noda, koji svim silama želi ponovno pokrenuti ugašene nuklearne reaktore kako bi se izbjegle ljetne redukcije struje,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika