19.08.2011. / 12:31

Autor: Deutsche Welle

General Bühler: Jarinje su zapalile bande

Zapovjednik Kfora Erhard Bühler za Deutsche Welle kaže da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova stabilnije, a da eventualno povlačenju međunarodnih snaga ovisi o ishodu dijaloga Prištine i Beograda u rujnu.

Erhard Bühler (Foto: NATO)Erhard Bühler (Foto: NATO)General Bühler za Deutsche welle kaže da je od dogovora Kfora i Beograda situacija na sjeveru Kosova znatno opuštenija, ali i da se zbog neriješenih političkih pitanja još uvijek osjeća napetost.

„Trenutno Kfor radi na realizaciji sporazuma koji se tiče režima na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, a od kosovskih Srba očekuje se uklanjanje barikade u Rudaru. To će zahtjevati velike napore, jer je ta barikada tehnički komplicirana."

Bühler kaže i da je Kfor preuzeo kontrolu na graničnim prijelazima, u Jarinju potpuno i samostalno: „Kfor je preuzeo kontrolu na sjeveru, na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. U Jarinju Kfor to radi samostalno iz sigurnosnih razloga, kao što znate taj prelaz je zapaljen u napadima 28. srpnja. U Brnjaku je situacija nešto drugačija, tamo imamo podršku granične policije, kako sa sjevera tako i sa juga, kao i Euleksa. Trenutno nam nisu potrebne dodatne snage."

Banditi zapalili prijelaz

Zapovjednik Kfora Erhard Bühler je dodao da Kfor pokušava stvoriti okruženje u kojem policija, a posebno policija Euleksa, može raditi, provoditi istrage i uhićenja nasilnika. Bühler odgovornost za posljednju eskalaciju nasilja na prelazu Jarinje pripisuje radikalnim snagama i pripadnicima organiziranog kriminala:

„Riječ je o bandama mladih ljudi koje su bile naoružane eksplozivom, molotovljevim koktelima, i koje su zapalile granični prijelaz Jarinje. Te bande nisu činili samo kosovski Srbi, već je riječ o multietničkim bandama, koje su posljednjih godina zarađivale novac krijumčareći gorivo iz Srbije na sjever Kosova i koje nisu zainteresirane da se promijeni situacija kaosa i bezakonja. Tu je bilo riječi o moći i mnogo novca."

Dijalog ima šanse

Na pitanje da li je moguće povlačenje međunarodnih snaga sa Kosova u bliskoj budućnosti, Bühler je rekao da postoji plan za povlačenje, ali da nije povezan sa vremenskim odrednicama, već sa prilikama na terenu: „Jedan od uvjeta za smanjenje snaga je poboljšanje sigurnosne situacije na sjeveru: Koliko će to potrajati, teško je reći, i ovisi od politike i napretka pregovora, koji će početi u rujnu."

On je također rekao da dijalog između Beograda i Prištine ima šanse i u ovoj situaciji: „Vjerujem da dijalog ima šanse, ako obje stranu pokažu volju za primjenu sporazuma koji je postignut uz naše posredovanje. Ne želim spekulirati o ishodu, ali vjerujem da je u političkom interesu obje strane da se brzo dođe do kompromisnih riješenja."

Autori: Bahri Cani / Ivana Ivanović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 19.08.11. 13:48

Prazna retorika jednog kompromitovanog oficira koji se za Deutsche Welle posipa pepelom po glavi i daje sebi vecu vaznost nego sto je u stvari ima. Sad, po njemu, razgovori imaju perspektivu. A nedavno je izjavio „Imam nalog da sprovodim odluke prištinskih vlasti".

http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/biler-mora-da-ide-a-zeleo-bi-da-ostane_267398.html

Od kad je to KFOR u sluzbi vlasti u Pristini?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika