19.08.2011. / 16:31

Autor: Nacional.hr

Istražitelji u župnom dvoru

DORH 'kopa' po crkvenim knjigama u Poreču

DORH istražuje i da li je biskupija sama sebi preprodavala neke dijelove župe Dajla, ali i informacije da su neki politički moćnici u Istri bili umiješani u mešetarenje nekretninama

Imovina župe DajlaImovina župe DajlaPorečko-pulska biskupija pod posebnim je tretmanom Državnog odvjetništva. Točnije, istražitelji DORH-a i USKOK-a pregledavaju financijske knjige biskupije kako bi se utvrdilo na koji način je biskupija prodavala imovinu u Dajli. Tportal doznaje od izvora bliskog istrazi kako su pod posebnim povećalom bivši kancelar biskupije Lino Zohil, odvjetnik Branko Škarica te direktor tvrtke Makro 5 iz Buja.

Podsjetimo, tadašnji kancelar biskupije Lino Zohil je u ime biskupija imovinu župe Dajla unio u temeljni kapital tvrtke Golf Istra. U njegovom mandatu započinje se s rasprodajom imanja župe Dajla.

Nedugo nakon što je Golf Istra osnovana, tvrtka se prodaje zagrebačkom odvjetniku Branku Škarici za 3,5 milijuna eura. DORH istražuje otkud odvjetniku taj novac i tko stoji iza njega.

Škarica je nakon toga Golf Istru i imovinu župe Dajla preprodao tvrtki Makro 5 iz Buja za 10 milijuna eura. DORH zanima otkud to povećanje cijene, ali i okolnosti u kojima je općina Brtoniglia prenamijenila zemljište i promijenila urbanističke planove u isto vrijeme kada je biskupija počela prodavati svoju imovinu. Naime, tim promjenama vrijednost imovine uvećana je za nekoliko puta.

DORH istražuje i da li je biskupija sama sebi preprodavala neke dijelove župe Dajla, ali i informacije da su neki politički moćnici u Istri bili umiješani u mešetarenje nekretninama.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 20.08.11. 07:07

da ne bi odluke Pape, ovo muckanje sa zemljistem vjerojatno ne bi isplivalo na povrsinu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika