23.08.2011. / 17:49

Autor: Hina

Haaški sud će u predmetu "Šešelj" razmotriti daljni postupak

Raspravno vijeće u predmetu "Šešelj" najavilo je u utorak na statusnoj konferenciji u Haaškom sudu da će vijeće razmotriti kako dalje voditi predmet protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, nakon što spor oko financiranja njegove obrane nije riješen i on nije u danom roku podnio popis dokaznih predmeta i svjedoka.

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljRaspravno vijeće u predmetu "Šešelj" najavilo je u utorak na statusnoj konferenciji u Haaškom sudu da će vijeće razmotriti kako dalje voditi predmet protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, nakon što spor oko financiranja njegove obrane nije riješen i on nije u danom roku podnio popis dokaznih predmeta i svjedoka.

Nakon što je u svibnju raspravno vijeće odbilo Šešeljev zahtjev za odbacivanjem optužnice jer je ocijenilo da dokazi podupiru tvrdnje tužitelja da je Šešelj huškačkim govorima poticao svoje dobrovoljačke snage na zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini optuženi Šešelj trebao je izvesti svoje dokaze.

On je ove godine više puta zaprijetio da to neće učiniti ukoliko se ne ispuni nekoliko uvjeta među kojima su i financiranje troškova njegove obrane i status njegovih pravnih savjetnika a nakon toga u srpnju je i podnio zahtjev za prekidanjem procesa koji se protiv njega vodi za ratne zločine zbog "teškog kršenja prava na suđenje u razumnom roku". Podsjećajući da nakon gotovo devet godina pritvora još nema presude, Šešelj je tada pozvao da se "ova kvazilegalna farsa odmah prekine" i "pravni skandal bez presedana u novijoj pravnoj povijesti" prekine. To je bio 475. Šešeljev podnesak Haaškome sudu o kojem se sud još nije izjasnio.

Ovog je mjeseca protekao i rok do kojeg je Šešelj morao podnijeti popis dokaznih predmeta i svjedoka koje bi izvodio u svojoj obrani.

Šešelj je na statusnoj konferenciji u utorak objasnio kako mu je priprema obrane bila onemogućena time što mu je Haaški sud odbio financirati obranu, a podnošenje popisa dokaznog materijala i svjedoka onemogućeno mu je jer je, kako tvrdi, tajništvo suda pokrenulo disciplinski postupak protiv njegovih pravnih savjetnika koji su taj posao trebali obaviti.

"Nisam odlučio ne izvoditi dokaze obrane nego sam spriječen jer mi nije financirana obrana... i spreman sam za završne riječi", kazao je Šešelj zatraživši da mu sud za to dodijeli deset dana.

"Vaša presuda me ne interesira. Ja odoh u povijest direktno iz ove sudnice", poručio je sucima.

Sudsko vijeće objasnilo je Šešelju kako je tajništvo suda od njega tražilo račune za troškove obrane koji nikad nisu podneseni a predsjedavajući sudac poručio mu je kako se koristi pravnim trikovima kako bi pridobio javnost.

Šešelj tvrdi da mu sud na ime troškova obrane duguje 1,4 milijuna eura.

Dio ročišta posvećen je i njegovu zdravstvenom stanju za koje je rečeno da je zadovoljavajuće osim što Šešelj treba na dijetu. On je sucima kazao kako u pritvoru dobiva "hranu koju ni svinje ne bi jele" pa se zato hrani konzervama i čokoladom od kojih se udebljao.

"Ja uopće nisam debeo... i zadovoljan sam svakim gramom svoje tjelesne mase", kazao je Šešelj.

Šešelj je u pritvoru Haaškoga suda od veljače 2003. Optužen je da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije progonom pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i Muslimana. Suđenje je započelo u studenome 2007.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika