24.08.2011. / 19:05

Autor: Hina

Pao ruski svemirski brod za opskrbu ISS-a

Ruski svemirski brod bez posade upućen na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nije u srijedu uspio ući u Zemljinu orbitu, već je izgorio u atmosferi, a njegovi su ostaci pali na području Sibira, javljaju agencije.

Međunarodnu svemirsku stanicu umjesto Amerikanaca sad opskrbljuju RusiMeđunarodnu svemirsku stanicu umjesto Amerikanaca sad opskrbljuju RusiRuski svemirski brod bez posade upućen na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nije u srijedu uspio ući u Zemljinu orbitu, već je izgorio u atmosferi, a njegovi su ostaci pali na području Sibira, javljaju agencije.

"Svemirski brod Progres za opskrbu ISS-a, koji nije ušao u orbitu, pao je na područje ruske republike Altaja", piše ruska agencija Interfax, pozivajući se na mjesni policijski izvor, a prenosi Reuters.

Interfax je nešto ranije bio prenio izjavu izvora u svemirskoj industriji koji je rekao da se "izvanredna situacija" dogodila nedugo nakon lansiranja broda s kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu u srijedu u 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

"Progres" je nosio gotovo 3 tone zaliha, među kojima kisik, hranu i gorivo, za stanicu koja je u orbiti 350 km iznad Zemlje.

Ruski centar za kontrolu svemirskih letova (CUP) priopćio je u srijedu da ne treba evakuirati posadu s ISS-a nakon neuspjelog lansiranja ruskog broda, javlja francuska novinska agencija.

"Moramo pomno ispitati situaciju. Zasad možemo reći da nije kritična i da ne treba razmišljati o prijevremenom povratku posade ISS-a", rekao je Vladimir Solovjov, voditelj letova za ruske članove posade ISS-a, a prenio je Interfax.

"Na ISS-u ima dovoljno zaliha koje će biti dostatne do dolaska idućeg Progresa", dodao je.

Brod Progres M12-M trebao je u petak pristati na ISS.

Vezane vijesti

Zalutali komad ruskog satelita proletio mimo ISS-a

Zalutali komad ruskog satelita proletio mimo ISS-a

Dio starog ruskog satelita proletio je punom brzinom blizu Međunarodne svemirske stanice (ISS), nagnavši posadu da se skloni u dvije kapsule Sojuz,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika