25.08.2011. / 19:00

Autor: Hina

Afrički donatori obećali 350 milijuna dolara za Rog Afrike

Sudionici konferencije afričkih donatora obećali su u četvrtak u Adis Abebi pomoć veću od 350 milijuna dolara za žrtve suše kakva u povijesti nije viđena na istoku kontinenta, priopćila je Afrička unija.

Afrika se bori sa gradiAfrika se bori sa gradiSudionici konferencije afričkih donatora obećali su u četvrtak u Adis Abebi pomoć veću od 350 milijuna dolara za žrtve suše kakva u povijesti nije viđena na istoku kontinenta, priopćila je Afrička unija.

Afrička banka za razvoj obećala je 300 milijuna dolara na višegodišnje razdoblje, a afričke zemlje i drugi donatori prikupit će više od 50 milijuna, rekao je Jean Ping, predsjednik Povjerenstva AU-a, nakon konferencije.

Ping je prvo bio rekao da će ukupna pomoć iznositi 356 milijuna dolara, ali je poslije pred novinarima iznio konačnu brojku od 351,7 milijuna dolara (245 milijuna eura) doniranog novca, kojoj će se pridodati pomoć u naravi procijenjene vrijednosti 28 milijuna dolara.

"Hvala cijeloj Africi i čovječanstvu", rekao je Ping.

"Ovo je prvi put da Afrika pokazuje svoju solidarnost za afričku stvar", ocijenio je vršitelj dužnosti predsjednika AU-a, predsjednik Ekvatorske Gvineje Teodoro Obiang Nguema na tiskovnoj konferenciji.

Oko 12,4 milijuna stanovnika afričkog roga pogođeno je sušom strašnih razmjera koja je pobila stoku i uništila usjeve u Somaliji, ali i u nerazvijenim krajevima na jugu Etiopije, u Džibutiju, na sjeveru Kenije i na sjeveru Ugande.

Najpogođenija među njima je Somalija, gdje uz sušu bijesni sukob radikalnih islamističkih pobunjenika i prijelazne vlade, uzrokujući najtežu humanitarnu krizu u zemlji nakon 1991.-1992. Za cijeli jug zemlje moglo bi se ovih tjedana proglasiti stanje gladi.

Od 2,8 milijuna ljudi na jugu Somalije kojima je potrebna žurna pomoć, oko 450.000 trpi glad, po podatcima UN-ova ureda za humanitarna pitanja (OCHA).

Vezane vijesti

Osječani sretni, znanstvenici zabrinuti

Osječani sretni, znanstvenici zabrinuti

Ove godine zbog iznimno malo oborina te visokih temperatura komaraca u Osijeku i okolici, napose u Kopačkom ritu, gotovo i nije bilo, a to je,… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 25.08.11. 19:15

Nosač zrakoplova u klasi Nimitz kojeg pokreću dva nuklearna reaktora i četiri parne turbine, dugačak je 333m a cijena mu je 4,5 milijardi US dolara. U toj klasi mornarica SAD-a ima 10 nosača u uporabi. Jedan nosač manje pa te novce donirati za Rog Afrike.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika