27.04.2011. / 10:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Libija želi izvanredni samit Afričke unije o sukobu: 'Kontinent mora odgovoriti na vanjsku agresiju'

U utorak navečer, nakon još jednog dana razgovora uglavnom posvećenih Libiji, AU treba ponovo saslušati predstavnike obiju sukobljenih strana, i ovaj put odvojeno.

Ilustracija (Reuters)Ilustracija (Reuters)Libijska vlada je u utorak zatražila da se što prije sazove izvanredni samit Afričke unije kako bi se "mobilizirao" kontinent i "odgovorio na vanjsku agresiju" na Libiju, doznaje se od službenog izvora.

"Moje je izaslanstvo predložilo da se što prije održi izvanredna sjednica skupštine Afričke unije", rekao je u Adis Abebi libijski ministar vanjskih poslova Abdelati Obeidi.

Taj susret na vrhu trebao bi omogućiti "našem kontinentu da iskoristi svoje mogućnosti kako bi odgovorio vanjskim snagama koje nas napadaju", rekao je Obeidi.

Ministar je nastupio u sjedištu AU-a, u Vijeću za mir i sigurnost (CPS) te organizacije, u okviru pregovora koji traju od ponedjeljka kako bi se prekinuo sukob u Libiji.

Na pregovore u etiopsku prijestolnicu prvi put je doputovalo izaslanstvo Nacionalnog prijelaznog vijeća (CNT) koje i dalje, kao uvjet za bilo kakve pregovore, traži odlazak libijskog čelnika Moamera Gadafija i njegovih sinova.

Pobunjenici su s nepovjerenjem dočekali posredovanje AU-a koje je predloženo početkom ožujka, upozoravajući na dugogodišnje i čvrste veze te organizacije i pukovnika Gadafija koji je jedan od njezinih najvećih financijskih podupiratelja.

U utorak navečer, nakon još jednog dana razgovora uglavnom posvećenih Libiji, AU treba ponovo saslušati predstavnike obiju sukobljenih strana, i ovaj put odvojeno.

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika