02.09.2011. / 14:16

Autor: Dean Sinovčić

Venecija, 3. dan:

John Woo: 'Došao bih režirati film u Hrvatsku'

Nacionalov novinar Dean Sinovčić razgovarao je s čuvenim redateljem Johnom Woom koji je u Veneciju došao kao producent tajvanskog filma „Warriors of the Rainbow: Seediq Bale"

David Cronenberg (Wikipedia)David Cronenberg (Wikipedia)Kada sam u petak ušao u dvoranu za novinarske konferencije, izgledalo je kao da sam došao na konferenciju za novinare Josea Mourinha u Madridu nakon što je s Realom osvojio Ligu prvaka. Takva je atmosfera bila u trenutku kada su ušli redatelj David Cronenberg i glumci Viggo Mortensen, Keira Knightley, Michael Fassbender i Vincent Cassell, a sve u povodu filma „A Dangerous Method" koji je prikazan u konkurenciji za Zlatnog lava. Pljesak, ovacije, redari su morali moliti novinare da konačno sjednu, to dovoljno govori o tome kako su novinari primili film koji je smješten na početak prošlog stoljeća kada je Sabina Spielrein (Knightley) došla na liječenje kod dr. Carla Junga (Fassbender), poznatog psihijatra i suradnika Sigmunda Freuda (Mortensen). Ubrzo, ona postaje Jungova suradnica i ljubavnica te se kroz njihov odnos i odnos Junga i Freuda raspravljaju poznate psihoanalitičke teze o seksu.

'Cronenberg & Mortensen'

Cronenberg nije krio oduševljenje reakcijom, nakon što su njegova dva prethodna filma „Povijest nasilja" i „Ruska obećanja" dobili odlične kritike, valjda se pribojavao može li uspjeti još jednom. „Ovo je 68. venecijanski festival, a ja imam 68 godina. Festival je otvorio film 'The Ides of March' što se odnosi na 15. ožujak, a to je datum mog rođenja", rekao je Cronenberg koji je objasnio kako su osnova za scenarij filma bila brojna pisma iz tog razdoblja tako da je time film dobio na povijesnoj vjernosti. Pri tome je rekao kako nikada nije posezao za posebnim metodama režiranja filma, ne postoji „cronenbergizirani" film jer „film kaže što mu treba a ja mu to dajem, ja se samo predajem scenariju i glumcima". Film je treća suradnja zaredom između Cronenberga i Mortensena, a na novinarsko pitanje koliko je tema psihoanalize djelovala na glumce, Cronenberg je rekao kako su prije početka snimanja filma glumci bili „neurotični i bespomoćni, a pogledajte ih sada".

Zvižduci za film s Monicom Belluci

Dio novinara zvižducima je ispratio nedojmljivo filmsko ostvarenje u kojem glumi Monica BelluciDio novinara zvižducima je ispratio nedojmljivo filmsko ostvarenje u kojem glumi Monica BelluciKamo lijepe sreće da je takva atmosfera vladala i na konferenciji za novinare za francuski film „Un Ete Brulant" u kojem Monica Bellucci glumi glavnu ulogu. Nakon toliko dobrih filmova u konkurenciji za Zlatnog lava bilo je vrijeme i za jedan promašaj. Za erotomane, film ne počinje loše, već u drugoj sceni Monica Bellucci leži gola i sama na krevetu, i pokretima rukom poziva nekoga k sebi. Nastavak ne sliči ni na što, radi se o priči o slikaru Fredericu (Louis Garrel, sin redatelja filma Philipea Garrela) koji je ljubomoran na svoju lijepu suprugu, glumicu Angele (Monica Bellucci) a kojima u posjetu dolazi njegov prijatelj i njegova djevojka. Umjesto razigrane analize muško-ženskih odnosa dobivamo trivijalnu priču koju je dobar dio novinara ispratio na kraju zvižducima. Konferencija za novinare izgledala je kao karmine, samo su francuski novinari postavljali pitanja, a redatelj se iz petnih žila trudio objasniti neobjašnjivo.

Woo: Nije sve u Hollywoodu

John Woo (Wikipedia)John Woo (Wikipedia)Dan ranije, u četvrtak, razgovarao sam s čuvenim redateljem Johnom Woom koji je u Veneciju došao kao producent tajvanskog filma „Warriors of the Rainbow: Seediq Bale" koji je također prikazan u konkurenciji za Zlatnog lava. Iako je u Hollywoodu režirao hitove kao što su „Nemoguća misija 2", „Face-Off" i „Slomljena strijela", ne namjerava se više tamo vraćati jer su scenariji koji mu nude da režira jako loši. „Nije sve u Hollywoodu, ja bih želio upoznati druge zemlje, druge ljude, i tamo režirati. Evo, došao bih režirati film u Hrvatskoj", rekao mi je Woo kasnije dodajući „Mi imamo zajedničkog prijatelja, to je Emir Kusturica". Kada sam mu rekao da nam to baš i nije zajednički prijatelj jer je Kusturica Bosanac koji je napustio svoju zemlju i živi u Srbiji, Woo se istog trenutka počeo ispričavati toliko da je i meni bilo neugodno.

Vezane vijesti

Venecija, 9. dan: Suludi film čija je radnja misterija i redatelju

Venecija, 9. dan: Suludi film čija je radnja misterija i redatelju

Prošlo je 40 godina otkako je danas 76-godišnji William Friedkin režirao film „Francuska veza", dvije godine kasnije uslijedio je „Egzorcist", pa… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 02.09.11. 15:24

"Evo, došao bih režirati film u Hrvatskoj",
Woo,ne u ,već o Hrvatskoj.....ispao bi to prvoklasni horrorac!


registracija
8/7/09

bankar, 02.09.11. 22:05

resident evil


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika