09.09.2011. / 15:50

Autor: Bojana Križić

"Predstava"

Premijera hrvatskog dokumentarno-igranog filma o 11. rujnu

Teroristički događaji koji su se dogodili 11.9.2011. u New Yorku zauvijek su zabilježeni kamerom redatelja Dana Okija, a originalnim su kadrovim dodani i oni koji pričaju potresnu priču o razaranju i kaosu gledanu kroz oči jednoga dječaka.

Zagrebačka premijera filma 'Predstava', autora Dan Okija, održat će se u nedjelju, 11.rujna s početkom u 18 sati, u dvorani Gorgona, Muzeja suvremene umjetnosti. Koncept filma spaja igranu i dokumentarnu građu o događajima terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, u New Yorku. Kazališna trupa iz Splita odlazi u New York dan prije događaja 11. rujna 2001 godine.

U trupi je mladi bračni par sa dječakom, dvije djevojke i jedan mladić. Dočekuje ih njihova newyorška producentica hrvatskog podrijetla i njen muž Amerikanac koji radi u WTC-u. Kazališna družina iznenada se nađe u centru destrukcije 11. rujna 2001 g. Njihovi međusobni odnosi se mijenjaju pod utjecajem siline događaja oko njih. Scenarist i redatelj filma Dan Oki osobno je snimio dokumentarni dio filma, te proživio događaje u New Yorku, pa je film dijelom i autobiografski. Glavni igrani dio filma je u punom formatu, dok je dokumentarni u split screenu. Prema kraju filma dvije stvarnosti se miješaju u jedinstveni amalgam.

Film prikazuje besmislenost razaranja, neizbježni usud naše zajedničke sudbine na ovom planetu, kao i našu nepravednu destrukciju svijeta životinja prikazanu kroz lik dječaka. Predstava se premijerno prikazuje i u Berlinu i New Yorku, a u hrvatskoj smo je prvi put mogli vidjeti na prošlogodišnjem Pula Film Festivalu na kojemu se isti redatelj ove godine predstavio s filmom "Mrak".

'Predstava' 78 minuta, HD-Cam, 2010 Scenarij i režija: Dan Oki / Direktor fotografije: Raul Brzić / Skladatelj: Vjeran Šalamon / Montažer: Davor Švaić / Igraju: Vanda Boban, Marin Tudor, Lana Hulenic, Marko Petrić, Elena Orlic, Luka Jokic Sterle, Sandra Sterle, Brian Willems / Produkcijska kuća; Studio Fugo

Vezane vijesti

Iran ipak suodgovoran za napade 11. rujna?

Iran ipak suodgovoran za napade 11. rujna?

Prema procjeni američkog Prvostupanjskog suda u New Yorku, Iran je bio umješan u pripreme napada na SAD koji su se dogodili 11. rujna 2001. godine.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika