16.09.2011. / 11:00

Autor: Nacional.hr

Povratak kosovske kontrole nad Jarinjem i Brnjakom

"Sve smo dogovorili. KFOR i EULEKS će djelovati u skladu sa zadaćama, a kosovske institucije, policija i carina će imati izvršni i zapovjedni mandat te će tehnički nadgledati protok robe i putnika", rekao je u Prištini Thaci

Hashim ThaciHashim ThaciPrema tvrdnji kosovskog premijer Hashima Thacija na izvanrednoj konferenciji za medije kosovska vlada će danas početi provoditi dogovoreni plan za povratak kontrole nad graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, izvještava B92.

"Sve smo dogovorili. KFOR i EULEKS će djelovati u skladu sa zadaćama, a kosovske institucije, policija i carina će imati izvršni i zapovjedni mandat te će tehnički nadgledati protok robe i putnika", rekao je u Prištini Thaci.

Nije se osvrnuo na slanje kosovskih sigurnosnih snaga na sjever Kosova. Poručio je državljanima sjevernog Kosova kako akcija nije usmjerena protiv njih već je u službi stvaranja boljih životnih uvjeta i borbe protiv kriminala. Ocijenio je kako zbog akcije kosovske vlade i otpora lokalnog stanovništva ne bi smjelo doći do krvoprolića.

Za reakcije iz Beograda izjavio je kako srpski dužnosnici pokazuju 'frustracije i kako trebaju odustati od destabilizacije na sjeveru'. "Naše zalaganje za uspostavom reda i mira, jačanjem suvereniteta i konsolidacijom države slanjem Specijalnih snaga Kosova je dobrodošlo i bit će podržano od EULEKS-a i NATO-a", izjavio je premijer dodavši kako je akcija specijalaca krajem srpnja bila pravedna, ustavna i zakonska. Dodao je kako će se kosovske institucije o carinskim pečatima dogovoriti s EU i SAD-om, a ne sa Srbijom. Prihodi od zaplijenjene robe iz Srbije bit će uplaćivani u proračun.

Na najavljenu akciju kosovskih vlasti opet je reagirao Boris Tadić rekavši kako Srbija 'na vrijeme šalje poruku da neće prihvatiti takvo rješenje ni pod kakvim pritiscima' i pozvao međunarodne dužnosnike da spriječe tu namjeru Prištine. Srpski ministar policije Ivica Dačić isto je pozvao na međunarodni politički i diplomatski odgovor te naglasio kako može 'hermetički zatvoriti' Albance ako zatvori granične prijelaze gdje i s jedne i s druge strane žive Albanci.

U Prištinu je doputovao i glavni tajnik NATO-a, Anders Fog Rasmussen, koji je izjavio kako će KFOR reagirati ako budu ugroženi sigurnost i mir na sjeveru Kosova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 14.09.11. 23:40

Taqi juri kriminalce!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika